Výsluní válčí o větrné elektrárny

Výsluní (Chomutovsko) – Proti větrným elektrárnám se staví čím dál více lidí z Výsluní na Chomutovsku. Nelíbí se jim, že ničí přírodu, a žádnou další v obci nechtějí. Před deseti lety ale její tehdejší vedení uzavřelo smlouvu, která stavbu větrníků v katastru města povoluje, a je možné, že zde nové větrníky vyrostou proti vůli občanů. Část zastupitelů totiž tvrdí, že případné vypovězení smlouvy by vedlo k vysokým pokutám.

Když se Výsluní otevíralo větrným elektrárnám, považovali je místní lidé za symbol čisté energie a pokroku. Dnes je ale považují za zařízení, která ničí přírodu a obtěžují lidi. „Myslím, že více berou, než přinášejí,“ řekl Milan Bernard z občanského sdružení Krušno. Podobně jako on smýšlí i většina jeho sousedů. Chtějí proto, aby město stavbě až 200 nových větrníků, které by rozšířily dnešní tucet, zabránilo. Především se obávají, že záhy přibudou další. „Když zjistím, že tady nemůžeme žít, tak ani neprodáme nemovitosti, protože ztratí na ceně,“ podotkla Hana Klenotová ze sdružení.

Část zastupitelů ovšem požadavek obyvatel nechce vyslyšet. Namítají, že město musí dodržet smlouvu, kterou uzavřelo. „Smlouva je platná a ty větrníky jsou i v územním plánu,“ poukázal zastupitel Milan Hladík. Podle starostky Sabiny Čadkové by po zrušení smlouvy mohl přijít soud, který by Výsluní prohrálo. Sám investor Pavel Březina se k dění ve městě nechce vyjadřovat.

Hlasování zastupitelů o vypovězení smlouvy, která umožňuje postavit u Výsluní větrné elektrárny, skončilo patem. Pokud se do podzimu situace nezmění, zvětší se šance odpůrců elektráren. Od října totiž budou pro jejich stavbu platit podstatně přísnější podmínky.

Jan Stuchlík o sporu o větrné elektrárny (zdroj: ČT24)