Plzeňské ulice brázdí ekologický hybridní autobus

Plzeň – V centru Plzně začal ve čtvrtek jezdit nový ekologicky šetrný autobus Škoda H12. Hybridní vůz vyvíjela firma Škoda Electric tři roky pro takzvané bezemisní oblasti v centrech měst. Autobus využívá technologie bateriového pohonu, je tedy šetrný k životnímu prostředí a má výrazně nižší spotřebu než běžné vozy. Plzeňský podnik ho má zatím v pronájmu, o jeho nákupu rozhodne po tříměsíční zkušební době.

„Elektrobus je schopen využívat bateriový pohon, který do vzduchu nevypouští žádné zplodiny, a navíc není hlučný. Je ideálním dopravním prostředkem pro obytné zóny,“ uvedl ředitel divize Trolejbusy plzeňské Škody Electric Karel Majer. Na bezemisní pohon ujede až deset kilometrů bez dobíjení baterií či použití diesel generátoru. Vůz je vhodný především pro intenzivní městský provoz s velkou četností rozjezdů a brzdění při relativně malých rychlostech.

Města a obce v Česku mohou od příštího roku zakázat vjezd vozidlům, která nesplňují přísnější emisní limity. O omezení vjezdu už diskutuje několik lázeňských měst, například západočeské Karlovy Vary. V Německu už fungují nízkoemisní zóny více než pět let.

Hybridní autobus Škoda H12 začal jezdit v centru Plzně
Zdroj: ČT24/ČTK

Hybridní autobus je schopen uspořit palivo až v řádech desítek procent, především díky zpětnému využití elektrické energie, která vzniká při brzdění. „Energie je uschovávána v zásobnících energie, bateriích a superkapacitorech a poté zpětně využita při jízdě. Součástí výbavy vozidel je sada polovodičových měničů zcela nové generace,“ uvedl šéf projektu Jiří Flajtingr. Velká pozornost při vývoji byla věnována strategii řízení dieselelektrického agregátu.

Vývoj nového dvanáctimetrového nízkopodlažního vozidla začal ve Škodě Electric v roce 2009. Na návrhu a vývoji pohonné jednotky autobusu a jeho řízení se podílela Elektrotechnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. První cestující svezl prototyp při testovacích jízdách už v roce 2012. Letos se podle Majera hybridbus vydává do provozu s cestujícími. Bude jej možné vidět i na mezinárodní konferenci Chytrá a zdravá městská veřejná doprava 9. a 10. dubna v Plzni.