Nejstarší vinice v Čechách spjatá s kněžnou Ludmilou chátrá

Dřísy (Stará Boleslav) - Nejstarší vinice v Čechách, kterou podle legendy u obce Dřísy nedaleko Staré Boleslavi založila na přelomu 9. a 10. století už kněžna Ludmila, potřebuje obnovit. Podle ledegendy na ní pracoval i sám svatý Václav. Vinice však už roky poustne. Pomoci s její obnovou má teď Středočeský kraj.

Jižní svah a úrodná půda na kopci u obce Dřísy zajišťovaly kvalitní víno. Dnes jej ale v místě vyrábí jediný vinař, zbylí nabízejí burčák. Z tratí, které se během staletí natáhly kilometry daleko až k Všetatům, zbyl jenom původní zlomek. Ta lepší část vinice, která se naposledy osazovala před 25 lety, mezitím zpustla.

„Původní nájemci zestárli, přestali se o to starat, a nyní se to předalo novým nájemcům, ti se snaží, ale bohužel je problém se sázením, protože je to velká investice, a ne každý na to má peníze,“ uvedla Ivana Frajová (nez.), starostka Dřís.

Vinice potřebuje zorat, natáhnout vedení a zasadit nové hlavy. Obnova přijde na dva miliony. Zrenovování by se mohly dočkat také další zpustlé tratě na Mělnicku. Středočeský kraj chce kvůli tomu založit po vzoru jižní Moravy vinařský fond. „Tento projekt má za cíl zlepšit životní prostředí a vůbec vzhled Středočeského kraje,“ uvedl Marek Semerád (ČSSD), náměstek hejtmana Středočeského kraje pro životní prostředí. Obnova tratě u obce Dřísy by mohla začít už v květnu.

Vinice založená podle legendy kněžnou Ludmilou chátrá (zdroj: ČT24)