Cyklistům se v severočeských městech nelíbí, na novou stezku musí autem

Ústí nad Labem – Cyklostezka za 200 milionů korun brzy spojí Ústí nad Labem s Děčínem. Cyklisté z ní ale nejsou příliš nadšeni – chybí jí totiž vhodné napojení na města. V nich nejsou cyklistické pruhy ani odpovídající dopravní značení, proto se cyklisté obávají, že se na novou stezku ani nedostanou.

Lidé, kteří jezdí po Ústí nad Labem na kole, přiznávají, že je to spíš adrenalinový sport než pohodlný a bezpečný způsob dopravy – tak jako je tomu například v některých východočeských městech. „Cyklista si musí dávat pozor na auta, kterých je tady přehršel, na trolejbusy, autobusy,“ poukázal Jan Musil ze sdružení Ústím na kole. Kdo chce jet na kole alespoň na výlet, udělá podle dalšího cyklisty Jana Kvapila nejlépe, když na okraj města dojede autem. „Vysadit na cyklostezce, pojezdit si, naložit do auta a zase odjet,“ shrnul.

Právě tak budou zřejmě probíhat také výlety po nové cyklostezce, která má brzy propojit Ústí s 30 kilometrů vzdáleným Děčínem. Ústecký kraj za ni zaplatil 200 milionů, bez auta je ale pro cyklisty těžko dostupná. Platí to i na děčínském konci, ani okresní město není cyklistům nakloněno – zvláštní pruh pro jízdní kola je pouze na jednom mostě.

Magistráty v Děčíně i Ústí nad Labem tvrdí, že se chtějí cyklistické dopravě věnovat více. „Rada města nově jmenovala cyklokoordinátora, který má ve městě řešit potřeby cyklistů. Bude se například vyjadřovat k jednotlivým projektům,“ uvedla mluvčí města Ústí nad Labem Romana Macová. V Děčíně dokonce existují plány na trasy městských cyklostezek, zůstávají však už mnoho let pouze na papíře. „Město na ně nemá peníze,“ zdůvodnila děčínská mluvčí Markéta Lakomá.

Přes problémy, které na cyklisty v severočeských městech čekají, chce sdružení ústeckých cyklistů do ulic dostat co nejvíc lidí na kolech. Jsou přesvědčeni, že tak město přinutí rychle jednat.

Petra Tachecí o podmínkách pro cyklisty v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)