Sklad papíru na Lounsku hoří přes půl dne

Slavětín (Lounsko) – Velký požár vypukl v noci v Kystře u Slavětína na Lounsku. Jedenáct hasičských jednotek se snaží uhasit sklad papíru. Oheň dostali hasiči pod kontrolu ráno, materiál uvnitř ale stále dohořívá.

S požárem papírového polotovaru v objektu o rozměrech 100 krát 200 metrů bojují hasiči již skoro půl dne – vyjeli k němu krátce po půlnoci. „K požáru vyjelo 11 hasičských jednotek, byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. V době příjezdu hasičů požár halu zasáhl v plném rozsahu,“ popsal mluvčí hasičského sboru Lukáš Marvan. Celkem na místě bylo 21 hasičských vozidel a 62 lidí. „Hasiči nasadili 13 vodních proudů, z toho dva z výškové techniky,“ přiblížil mluvčí. Do budovy mohli hasiči jen v dýchacích přístrojích.

Lokalizovat požár se hasičům podařilo po čtvrté hodině ráno, mnoho hodin ho potom ještě dohašovali. Jejich práce nebyla u konce ani po 13 hodinách, kdy čekali, než dohoří zbytky materiálu.

Příčinu požáru hasiči zatím neznají, vyšetřují ji. V úvahu připadá nešťastná náhoda, samovznícení i úmyslné zapálení. Majitel vyčíslil škody zhruba na deset milionů korun.

Petr Baraňák o požáru v Kystře (zdroj: ČT24)