Šest obcí si volilo nové zastupitele

Praha - V šesti obcích napříč Českem si dnes lidé vybírali nové místní zastupitele. Volilo se tam, kde se dosavadní zastupitelstva rozpadla zejména vinou neshod mezi jejich členy. Například v Hnačově na Klatovsku se komunální volby kvůli těsnému výsledku dosavadních klání dvou soupeřících uskupení konaly už počtvrté za poslední čtyři roky. Volební místnosti se uzavřely ve 22:00, výsledky budou do zítřejšího dopoledne. Volby to ale letos nebyly poslední. V jedenácti obcích, kde se rovněž rozpadlo zastupitelstvo, už se připravují další na 20. července.

Od roku 2010 se zastupistelstvo Hnačova vždy do roka rozpadlo. Po těch posledních srpnových volbách měla obec dokonce dva starosty. Ten minulý se totiž odmítl dostavit na ustavující schůzi a předat funkci. Nyní by měla obec získat stabilní zastupitelstvo až do řádných komunálních voleb na podzim příštího roku. Do sedmičlenného zastupitelstva totiž kandiduje jen sedm uchazečů, převážně bývalých konkurentů, a to na společné kandidátce. Výsledek hnačovských voleb je tak už v podstatě předem dán.

Podobně na tom jsou i obyvatelé Újezdu nade Mží na Plzeňsku. I tam se povedlo dát dohromady jen jednu kandidátní listinu. V dalších třech obcích proti sobě stála vždy dvě uskupení, a to v Barchovicích na Kolínsku, ve Strenicích na Mladoboleslavsku a v Nových Lublicích na Opavsku. Tam do místního zastupitelstva kandidoval každý šestý dospělý z obce a velká část voličů volila buď sama sebe, nebo své příbuzné. V Chotči na Jičínsku zase konkurovali jedinému sdružení nezávislých kandidátů čtyři samostatní kandidáti. Pokud uspějí, mají šanci získat v sedmičlenném zastupitelstvu těsnou většinu.

Šest obcí vybírá svá zastupitelstva (zdroj: ČT24)