Otovice odkoupily část trati, kterou kraj plánuje obnovit

Otovice - Otovice na Broumovsku nečekaně odkoupily zbytek bývalé železniční trati k česko-polské hranici. Do vesnice už vlaky dávno nejezdí, kraj ale chystá obnovení trati. Obec popírá, že by odkupem obnovení provozu chtěla blokovat. Chtěla by jej ale využít i k osobní dopravě a jak říká místostarosta obce, vyhnout se jednání „o nás bez nás“.

Vlak už Otovicemi neprojel osm let, ty z Broumova sem přestaly jezdit. U zastávky v polích koleje končí a zarůstají trávou. Přesto si obec koupila úzký pás bývalé trati až k polské hranici, náspy a dva železniční mosty. Celkem dva a půl hektaru.

„Úsek jsme si koupili proto, abychom se mohli zúčastnit všech řízení, v případě obnovení železniční trati. Nechceme, aby nás někdo obešel, protože se jednalo i předtím o nás bez nás,“ říká Josef Barvíř (nestr.), místostarosta Otovic. „Kraj si nemyslí, že by tímto krokem obec chtěla zablokovat celý projekt. S Otovicemi kraj nadále jedná, je pro něj partnerem,“ říká Jiří Hošna, mluvčí Královéhradeckého kraje.

Otovice odkoupily trať (zdroj: ČT24)

Kraj chce provoz na trati obnovit. Má už studii a hledá partnera na polské straně. Po kolejích by se měl vozit kámen z nedalekého polského lomu. A přes Otovice je to dál do Polska kratší. „Jednalo by se o pouhé dva vlaky denně, v podstatě by na českém území strávily pouze několik minut,“ uvedl Jiří Mužík, železniční expert. „Obnova trati by podle studie proveditelnosti stála 250 milionů korun, s návratností této investice se počítá v horizontu jedenácti let,“ dodal Hošna.

Obec se netají tím, že je připravená úsek bývalé trati, který koupila, takříkajíc zobchodovat. Za to, že dá souhlas s převozem polského kamene, bude také něco chtít. „Aby k tomu byla samozřejmě osobní doprava,“ dodává Barvíř. V červnu totiž kraj chystá další škrty autobusů. Třeba o víkendu má do Otovic jezdit spoj jediný.