Dům v Divadelní nejspíš zůstane stát

Praha – Poničený dům číslo 5 v Divadelní ulici se s největší pravděpodobností bourat nebude a čeká ho oprava. Řízení letového provozu, kterému patří, připustilo, že budovu nechá opravit. Podstatné ale bude ještě stanovisko statika. Na začátku příštího týdne odstartují ještě prohlídky sousedních domů, aby se zjistil rozsah jejich poškození. Do měsíce tak vznikne návrh zabezpečovacích prací. V pondělí, týden po výbuchu, bude znovuotevřena zasažená budova FSV UK. Budovy poničila pondělní exploze - zřejmě kvůli unikajícímu plynu. Kriminalisté vyčíslili škodu zatím na sto milionů korun.

„Je jasné, že budova bude s největší pravděpodobností opravena, návrh řešení ale bude záležet ještě na stanovisku statika, který v domě stále pracuje,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma po jednání vedení státního podniku se zástupci bezpečnostních složek, radnice Prahy 1 a památkáři. Konkrétní rozhodnutí o osudu budovy číslo 5 v Divadelní ulici by mělo padnout do dvou týdnů, až bude hotova evidence bezpečnostních rizik budovy. „To znamená, že se určí dvě osoby – jedna za stavební odbor, druhá za projektanta od majitele. Ti by měli určit, v jakém stavu je budova a co je potřeba s ní udělat,“ přiblížila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Potvrdila, že dům na 99 procent zůstane stát.

  • „Předpokládám, že to tak bude, že se dům bude opravovat, protože je to dům, který je památkově chráněn a zatím statik nevyhodnotil poškození jako neopravitelné,“ doplnil starosta městské části Oldřich Lomecký.

Zda nedojde k zásadnímu obratu, bude jasné do 30 dnů, kdy bude hotov projekt zabezpečovacích prací. „Zabezpečení se samozřejmě průběžně vykonává, ale je třeba udělat kompletní návrh, aby bylo vše zajištěné,“ uvedla Veronika Blažková. Podle starosty Lomeckého by ke změně situace mohlo dojít teprve po vyčerpání všech možností, jak budovu zachránit.

Zatím vlastník dům zajišťuje, aby se dovnitř nedostal nikdo nepovolaný, a uklízí následky neštěstí. „Zabednění, respektive zajištění budovy, aby do ní nemohl nikdo vniknout a aby do ní nezatékalo, je víceméně hotové,“ upozornil Richard Klíma.

Rozhovor s Oldřichem Lomeckým (zdroj: ČT24)

Sousední domy začnou zástupci stavebního odboru s památkáři prohlížet příští týden. „Prohlédnou se a zdokumentuje se jejich stav. To vše i za účasti statika, aby se určilo, jestli se nehnula konstrukce sousedních budov,“ řekla mluvčí Blažková. Starosta Lomecký upozornil, že v domech v okolí již začaly opravy, majitelé zasklívají vysypaná okna, dodavatelé obnovují tok energií.

Na pondělí 6. května, přesně týden od výbuchu, je naplánované také slavnostní znovuotevření budovy Hollaru, kde sídlí Fakulta sociálních věd Univezity Karlovy. Bude znovu zahájen provoz děkanátu a částečně obnovena výuka na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky. Slavnostní otevření provede děkan FSV UK Jakub Končelík za účasti rektora Karlovy Univerzity Václava Hampla v 09:30.

Praha projedná varianty pomoci po výbuchu

S likvidací škod přislíbil pomoc pražský magistrát. Podle pimátora Bohuslava Svobody (ODS) má Praha několik variant, jak postupovat při poskytování pomoci lidem postiženým explozí. „Radní se nyní s těmito návrhy seznamují a do pondělí vyjádří svůj názor,“ uvedl. O den později pak o konkrétní podobě a pravidlech rozhodne rada.

K výbuchu došlo v pondělí před desátou dopoledne. Zranění utrpěly čtyři desítky lidí, exploze poškodila budovy v širokém okolí – kromě domu Řízení letového provozu také sousední Fakultu sociálních věd, Akademii věd a FAMU, ale i starou a novou budovu Národního divadla. Škody odhadl policejní vyšetřovatel na 100 milionů korun. Příčina však zůstává neznámá.

Vydáno pod