Obyvatelé Lužin se bojí azbestu, má být v ruinách obchodního centra

Praha - Přestavba obchodního centra Lužiny na stejnojmenném pražském sídlišti vzbuzuje bouřlivé emoce. Místní obyvatelé a občanské sdružení uspořádali už druhou demonstraci proti postupu developera, který podle nich nakládá s nebezpečným azbestem bez řádného povolení. Zároveň si lidé z okolních paneláků stěžují na velkou prašnost při demolici, protože dělníci nechali staveniště dál odkryté.

Zchátralé obchodní centrum z 80. let na pražském sídlišti Lužiny developer přestavuje na moderní nákupní galerii. Od samého začátku je ale pod palbou kritiky místních aktivistů kvůli zachování průchodu a počtu parkovacích míst. Teď ale mají vážné obavy, že stavaři s tichým souhlasem radnice nekontrolovaně manipulují s azbestem. „Stavební úřad ani developer nám na naše dotazy nevyvrátili domněnku, že tam azbest je. Žádný atest jsme neviděli ani v dokumentaci není,“ upozornil zástupce Spolku občanského sdružení Jihozápadního Města Petr Kučera. 

Průběžné kontroly nicméně neprokázaly, že by stavební materiál azbest obsahoval. „V případě takovýchto rekonstrukčních prací, kde dochází k bourání, musí být vždy proveden stavebně technický průzkum objektu. Byla tam provedena měření, vrty a žádný azbest tam nalezen nebyl,“ podotkl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Odbornice na sanaci nebezpečných stavebních materiálů Zoja Guschlová je přesto o přítomnosti azbestu v budově přesvědčená, jinak by ji prý v minulém režimu kvůli požárním normám nezkolaudovali. Podle ní tak pravděpodobně porušil zákon jak developer, tak stavební úřad. „Průzkum na azbest tam s největší pravděpodobností proveden nebyl, protože není mnoho skupin v Česku, které tuto činnost mohou vykonávat. Samozřejmě o tom bychom měli nějakou informaci,“ dodala.

Zatímco aktivisté si všímají možného vlivu developerské společnosti, vlastněné z padesáti procent manželkou bývalého šéfa ČEZ, na radniční politiky a úředníky, stavebník zase upozorňuje na snahy občanského sdružení zviditelnit se jako nová politická strana před komunálními volbami.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)