Po boji radikálů s policií zůstalo v Duchcově pět zraněných

Duchcov (Teplicko) – Dělnická strana sociální spravedlnosti v půl šesté odpoledne oficiálně ukončila protiromskou demonstraci v Duchcově. Poznamenaly ji střety jejích účastníků s policisty, při kterých utrpělo zranění pět lidí – dva policisté, dva účastníci demonstrace a jeden novinář. Policisté stále hlídají kritická místa, kam hrozí, že se radikálové zkusí dostat.

Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala do Duchchova demonstraci, její součástí byl pochod městem. Krátce poté, co účastníci vyrazili z náměstí Legií, kde se shromáždili, se část z nich pokusila prorazit kordon policistů, aby se dostala k účastníkům jiného shromáždění, které v Duchcově uspořádalo sdružení Konexe. Protože proběhlo v místech, kde žije nejvíce romských obyvatel, nemohla tudy vést schválená trasa pochodu DSSS.

Vzduchem létaly lahve a kameny, přijelo vodní dělo

Poté, co těžkooděnci odrazili skupinu radikálů, která chtěla opustit povolenou trasu, začaly vzduchem létat lahve a kameny. Policie nasadila pyrotechniku, slzný plyn a vodní dělo. Při střetu utrpělo zranění pět lidí, policisté také zadrželi na dvě desítky účastníků pochodu. „V tuto chvíli mám informaci o 22 zadržených osobách. V šesti případech se jedná o neuposlechnutí výzvy, v jednom případě o podezření z útoku na úřední osobu,“ upřesnila policejní mluvčí Šárka Poláčková. Policisté zadrželi také 34 zbraní, především baseballové pálky. Pochodující dav se po prvním střetu s policií rozdělil, část demonstrantů se vrátila na náměstí Legií a žádali průchod k romským domům. „Pusťte nás na ně!“ volali.

DSSS svoji akci oficiálně ukončila v 17:30. Skupinky radikálů se ale ulicemi pohybovaly i později, většina ale odjela – policisté je doprovodili až na nádraží. Policisté stále zůstávají na kritických místech, například v ulicích, kam se na začátku násilí účastníci průvodu pokoušeli dostat.

Demonstrací, které se zúčastnilo 600 až 700 stoupenců DSSS, strana reagovala na květnové napadení manželského páru v Duchcově. Policie z útoku obivnila členy romské rodiny. Předseda DSSS Tomáš Vandas se k incidentu vrátil při úvodním projevu, situaci v Duchcově přirovnal ke Šluknovskému výběžku před necelými dvěma roky. Tehdy došlo k celé sérii střetů místních starousedlíků s nově přistěhovanými Romy, v ulicích potom demonstrovaly tisíce lidí a stejně jako v Duchcově tam zasahovali policejní těžkooděnci včetně vodního děla.

Vražda v Teplicích byla závažnější, poukazují Konexe

Již před polednem začalo v Duchcově jiné shromáždění nazvané Čikhatar het / Z bahna ven. Protože proběhlo v Nádražní ulici, kde žije místní romská komunita, nemohli tudy projít příznivci DSSS. Zatímco pravicoví radikálové na svém shromáždění připomínali útok členů romské rodiny na manželský pár, Konexe naopak připomněly květnovou vraždu romského muže v Teplicích, ze které policie obvinila stánkaře. Pořadatelé v otevřeném dopise k dnešnímu mítinku srovnali výsledky obou střetů. „Přestože na internetu zveřejněné video policejních kamer zachycující rvačku místy připomíná karatistické akční filmy, rvačka se obešla bez vážnějších fyzických zranění,“ napsali o duchcovském útoku.

Na shromáždění Z bahna ven přišlo na 200 lidí, bylo klidné. „Naše shromáždění nabídne jak projevovou část, tak zajímavý kulturní doprovodný program – české i romské kapely, divadlo. Během shromáždění proběhnou rozmanité workshopy zaměřené převážně na aktivismus a posilování právního vědomí,“ slíbili pořadatelé před zahájením.

Násilí v Teplicích a Duchcově již demonstrace vyvolalo

Kvůli duchcovskému incidentu již jedna demonstrace proběhla. Koncem května svolala skupina duchcovských občanů demontraci, na které obyvatelé města se starostkou diskutovali o vztahu k místním Romům. Po skončení klidné demonstrace se její účastníci pokusili vytáhnout k místu, kde bydlí rodina, jejíž členy policie z útoku obvinila. Pochod však nebyl povolený a záhy ho zastavila policie.

Demonstraci vyprovokoval útok na manželský pár, který zaznamenala pouliční kamera a který unikl na veřejnost. Policisté kvůli útoku obvinili členy rozvětvené romské rodiny, od které se zbytek duchcovské romské komunity distancuje. Radnice také propustila strážníka, který napadenému páru nepřišel na pomoc.

Demonstrace proběhly také v souvislosti s vraždou v Teplicích. Její účastníci se především pozastavili nad tím, že se v některých zpravodajských médiích objevily informace, že stánkář muže zabil, když se ten pokusil ukrást mu klobásu. Později však dva mladíci uvedli, že se muž stal obětí útoku poté, co se jich zastal proti rasistickým nadávkám.