Povodeň v Zálezlicích ještě zcela neskončila, škody jsou všudypřítomné

Zálezlice (Mělnicko) – Ničivé povodně se Českem prohnaly více než před dvěma týdny, následky jsou ale místy téměř stejně viditelné, jako by vznikly teprve včera. Platí to zejména v malých obcích, které voda postihla nejvíce. V Zálezlicích ležící u soutoku Labe s Vltavou, které jsou nešťastným symbolem velkých záplav v letech 2002 i 2013, stále ještě zůstává voda v mnoha sklepech a také v okolních polích. Škody se pohybují kolem 50 milionů korun.

Před rokem se zdálo, že největším trápením Zálezlic bude hněv duchů, kteří působili záhadné poruchy strojů při stavbě protipovodňových hrází – rozhodně však už neměla obec ohrozit velká voda. Nakonec však přišla po Labi i Vltavě dříve, než se podařilo hráze dokončit, následky jsou podobně závažné jako v srpnu 2002. Domy sice voda nestrhla, uvnitř ale téměř nic nezbylo – na skládce skončil nábytek i elektronika.

V některých domech stále zůstává voda, zálezlický obyvatel Miroslav Zazvonil ji má ve sklepě. Tam, kde už voda není, se drží vlhkost, majitelé proto neustále větrají. „Už aby to bylo suché a člověk si mohl koupit nábytek,“ poznamenal Miroslav Zazvonil.

Vyplavených je čím dál více – kvůli přívalovým dešťům

Přestože škody, které způsobila velká voda na Berounce a jejích přítocích, Vltavě, Labi či Ohři, letos sotva něco překoná, přívalové deště a prudké bouřky působí takřka denně škody stále na nových místech. V noci na sobotu zasáhly bouřky Břeclavsko a Přerovsko, náhlá povodeň zasáhla obec Radslavice, zvednutá hladina místního potoka vytopila sklepy sousedních domů. Na Přerovsku spadlo mezi třetí a pátou hodinou ranní až 70 litrů vody na metr čtvereční.

Nejdražší bude v Zálezlicích oprava poškozeného obecního majetku – kanalizace a cest. Škody se zatím pohybují kolem 50 milionů korun, nejvíce postiženým rodinám mají pomoci peníze z veřejné sbírky. Rozdělí je radnice podle podobného klíče jako před jedenácti lety. „V roce 2002 jsme dávali 250 tisíc lidem, kterým spadnul dům. Lidem, kteří byli vyplaveni, 60 tisíc. Kdo byl na suchu a měl škody na vypnutí mrazáku a podobně, jsme dávali 5 tisíc,“ přiblížil starosta Jiří Čížek.

Voda se kromě některých domů drží také v okolních polích. Ve městě zatím chystají obyvatelé velkou brigádu a chtějí co nejdříve odklidit naplavený nepořádek z okolí.

Následky povodní: velké v Zálezlicích i bleskové na Přerovsku (zdroj: ČT24)