Chovatelka týrala v množírně v Dačicích 80 psů

Dačice - Zhruba osmdesát psů přežívalo v otřesných podmínkách v opuštěném teletníku v Dačicích. Držela je tady chovatelka Zdena Bártů. Psi už jí byli po zásahu veterinární správy a obce odebráni, teď se pro ně hledají noví majitelé. Jak upozorňují veterináři, případ není v Česku rozhodně ojedinělý.

V opuštěném stavení psi přežívali ve tmě, špíně a bez jídla. Jejich majitelka, která je již poněkolikáté hospitalizovaná na psychiatrii, se o ně nestarala. Několik nemocných psů od ní koupila Zdena Chloubová. „Někteří pejskové byli v hodně špatném stavu, jedna fenečka zemřela,“ řekla paní Chloubová.

I město Dačice začalo jednat a část psů chovatelce odebralo. O další se starají útulky a hledají jim nové majitele. „Udělali jsme si jasný úsudek o tom, že tam dochází k týrání,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Müller. Nakonec se podařilo ze statku dostat všechny psy. Někteří byli bez očí a zranění.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Zdena Bártů psy ve velkém rozmnožuje kvůli penězům. Obchoduje s nimi už několik let. Stejný problém měla už před pěti lety v Jarošově a nedávno také v Zachotíně na Pelhřimovsku, kde chovala až 150 psů v bývalém vepříně. „Je to byznys, jedno štěně bez papírů se pohybuje kolem pěti až sedmi tisíc korun,“ konstatuje Denisa Salátková ze sdružení Home4Pets.

Experti varují před pořizováním psů z množíren. Vykupování ze soucitu nepomáhá, množitel si totiž obratem koupí dalšího psa a pokračuje dál.

Dačice jako první zahájily se Zdenou Bártů řízení o přestupku. Pokud se její chování bude opakovat, obec jí může chov zvířat zakázat - jinak ji trestat nemůže.