Pardubické letiště stále populárnější – a stále bez terminálu

Pardubice – Mezinárodní letiště v Pardubicích láme rekordy v počtu odbavených pasažérů. Ovšem zároveň musí odmítat nabídky dalších leteckých společností. Stále totiž marně čeká na výstavbu nového terminálu. Cestující už léta procházejí kontrolou pouze v provizorní hale. Se stavbou by se mohlo začít na jaře příštího roku.

Letos už pardubické letiště odbavilo 87 tisíc turistů, oproti loňsku je to nárůst o 100 procent. Letiště provozuje společnost East Bohemia Airport, tu vlastní město Pardubice a Pardubický kraj. Chybí ale moderní odbavovací terminál, jeho výstavba se odkládá víc než pět let. „Už není za pět minut dvanáct, ale už je tak deset minut po dvanácté,“ říká ředitel letiště Jan Andrlík.

I přes obrovský zájem leteckých společností má pardubické letiště zatím pouze provizorní odbavovací terminál. „Nedokážeme přijmout více než jedno letadlo za dvě hodiny,“ konstatuje Andrlík. Letiště tak přichází ročně o miliony korun, navíc nový terminál požadují i letecké společnosti. Hrozí, že jinak úspěšné regionální letiště začne o své zákazníky přicházet.

„V tuto chvíli projednáváme studii EIA, pokud bude kladné vyjádření, tak se začne projektovat,“ říká náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD). Po pěti letech průtahů by se tak mohl začít nový terminál stavět už na jaře příštího roku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)