Na problémovém sídlišti Máj odstartoval projekt pro děti

České Budějovice – Na budějovickém sídlišti Máj zahájila městská diecézní charita dětský projekt Streetwork. Pracovníci charity budou dvakrát týdně organizovat volnočasové odpolední aktivity pro děti. Je to jeden z konkrétních nástrojů prevence, ke kterým organizace přistoupily v souvislosti s tři týdny trvajícími nepokoji a napětím mezi obyvateli. Obyvatelé sídliště se sejdou znovu na začátku srpna, aby vyhodnotili, jak nová opatření fungují. Protiromské nálady v Česku znepokojují i Radu Evropy pro lidská práva, která vyzvala tuzemské úřady, aby dalším nepokojům zabránily.

Nezaměstnanost, drogy a nuda jsou podle místních hlavní problémy, které mezi obyvateli sídliště zvyšují napětí a které je nutné bez prodlení řešit. Na Máji chybí dětská hřiště, odpočinkové zóny a dětem program na prázdniny. Diecézní charita to chce změnit projektem Streetwork. „Budeme mít připravené úplně obyčejné činnosti a hry, s dětmi si budeme také povídat,“ popisuje vedoucí dobrovolnického centra Věra Michalicová.

Tři týdny trvající nepokoje podle sociálních organizací znehodnocují jejich dlouholetou práci v terénu. „Podařilo se nám propojit děti z romských komunit a děti z většinové společnosti. Obáváme se, že tahle situace by nás mohla oddálit od našeho cíle,“ říká Ondřej Trojek ze Salesiánského střediska mládeže.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Po potyčkách, při kterých policie tuto sobotu zadržela 68 lidí, zůstávají na sídlišti ve zvýšeném počtu hlídky, radnice plánuje i přestavbu veřejných ploch. „To je věc, kterou nemůže město rozhodnout samo od stolu. Byli bychom rádi, kdybychom tyto věci mohli realizovat ve spolupráci s místními občany,“ poznamenal náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD).

Protiromské akce v Česku neušly pozornosti komisaře Rady Evropy pro lidská práva Nilse Muižniekse. „S velkým znepokojením sleduji opakované protiromské demonstrace v Duchcově a v Českých Budějovicích. Úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovány žádné projevy nenávisti,“ řekl Muižnieks. Již v únoru vyzval ve zprávě Rady Evropy Českou republiku k většímu úsilí v integraci Romů.

Naposledy se na českobudějovickém sídlišti Máj demonstrovalo v sobotu - 60 lidí policie zadržela. Třem z nich hrozí obvinění kvůli útokům na policisty. Ostatní spáchali přestupek, když se i přes policejní výzvy snažili dostat do středu sídliště.

Děti z Českých Budějovic se účastní společných aktivit, mohou pomoci zmírnit napětí na Máji.
Zdroj: ČT24