Policisté opět zamíří do středočeských měst – ale až za rok

Praha – Obce a menší města ve středních Čechách, odkud mizí policisté, se jich zase dočkají. Policie po dvou letech, kdy měla stop stav, obnovila nábory a noví policisté by měli nastoupit hlavně na obvodních odděleních. Nebude to ale dřív než v příštím roce.

Útlum policejní činnosti v posledních letech je podle starostů dobře patrný. „Máme mnohem vyšší majetkovou kriminalitu – vloupání do chat, do objektů bydlení. Na to ta policie není schopná reagovat,“ upozornil starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Totéž zní takřka ze všech stran, starostové jsou přesvědčeni, že policisté nejčastěji sedí v kancelářích a chybějí v terénu.

V náborovém kempu v Sadské na Nymbursku teď policisté vybírají 100 až 130 mužů a žen, kteří by měli naplnit tabulkové počty policistů. „Ti policisté by se měli dostat na základní útvary, to znamená obvodní oddělení, dopravní inspektoráty, dálniční oddělení, a zejména do okolí Prahy, na Příbramsko, Kolínsko, Mladoboleslavsko a Kladensko,“ shrnul krajský policejní ředitel Jan Ptáček.

Na rychlé zlepšení situace se ale starostové a především majitelé vykrádaných domů těšit nemohou. Nábor vystřídají školení, noví policisté se tak objeví v ulicích až za rok, nebo dokonce rok a půl.

Milan Brunclík o policejních posilách (zdroj: ČT24)