V českých městech přibudou kameny pro oběti holokaustu

Praha - Další kameny do chodníků před domy, ve kterých žily pozdější oběti holokaustu, přibudou v následujících pěti dnech v několika českých městech. Již dnes dopoledne bude jeden z nich připomínající novinářku a spisovatelku Milenu Jesenskou osazen v Kouřimské ulici na Vinohradech. V listopadu 1939 ji odtamtud odvedlo gestapo a Jesenská v roce 1944 zemřela v koncentračním táboře Ravennsbrück.

Jesenská byla jednou z žen, které měly blízko k Franzi Kafkovi, byť se jejich vztah odehrával výhradně formou dopisování. Za nacistické okupace zemřely také všechny tři Kafkovy sestry, v Bílkově ulici na Starém Městě pražském budou kameny za dvě z nich, Otilii Davidovou a Gabrielle Hermannovou, osazeny v pátek. V neděli 21. července bude v Karmelitské ulici umístěn Kámen pro Přemysla Šámala, který byl prvním pražským primátorem po vzniku samostatného Československa.

Ve dnech 18. až 22. července bude v Praze položeno 91 Kamenů zmizelých a další se objeví v Teplicích, v Chlumu u Třeboně, Třebíčí, Boršicích, Brně, Olomouci, Krnově a Příboru.

Kameny se umisťují do chodníku před domy, kde vzpomínaní lidé naposledy dobrovolně žili, než byli deportováni a následně zavražděni, většinou v koncentračních táborech. Kovové tabulky se objevují i v zahraničí, v Česku akci organizuje občanské sdružení, které je pobočkou mezinárodního projektu Stolpersteine.

Sochař Gunter Demnig, autor projektu Stolpersteine
Zdroj: ČT24

Autorem ideje i samotných kamenů je německý umělec Gunter Demnig, který první kámen položil v roce 1995 v Kolíně nad Rýnem. Z Německa projekt postupně expandoval do Rakouska, Itálie, Nizozemska, Belgie, Francie, Polska, Maďarska, na Ukrajinu, do Norska a Dánska. Už bylo položeno přes 40.000 kamenů ve stovkách evropských měst.

Kámen zmizelých - Stolperstein má standardizovanou podobu. Jde o dlažební kostku velikosti deset krát deset centimetrů s údaji o oběti vyrytými do mosazné tabulky na jejím povrchu. Kámen je pevně vsazen do okolního povrchu tak, aby nevyčníval.

Stolpersteine
Zdroj: ČT24

Organizátoři projektu se snaží pokládat vždy několik kamenů pohromadě, aby členové vyvražděných rodin byli aspoň tímto způsobem spolu. V Praze tak není výjimkou najít místa se třemi nebo čtyřmi kameny před jedním domem.