Šumava buduje poslední část cyklistické magistrály

Prášily - Vedení šumavského parku začalo s výstavbou posledního úseku cyklistické magistrály. Stezka bude mít téměř 45 kilometrů a spojí Železnorudsko s centrální částí Šumavy.

První kilometry šumavské magistrály začala správa parku stavět už před sedmi lety. Tehdy propojila Gerlovu Huť s Novou Hůrkou. Teď začala poslední část výstavby rozdělená do dvou etap. První z nich spojí Skelnou a Vysoké Lávky poblíž Prášil. Úsek bude dlouhý zhruba 3,5 kilometru a vedení parku do něj investuje 8 milionů korun. Cyklisté se sem budou moci vypravit již v průběhu října.

V následující etapě dojde na propojení celé cyklostezky s centrální částí Šumavy. Ulehčí se tak především běžnému provozu, protože na některých místech je magistrála přerušena a například ze Skelné do Prášil musí jet cyklisté po silnici. „Příští rok bychom ji chtěli protáhnout až na Modravu a měla by měřit přibližně 45 kilometrů,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek. „Ze Železné Rudy až do Modravy vyjde trasa na zhruba 100 milionů korun,“ dodal jeho kolega Josef Štemberk.

Další část cyklostezky napříč Šumavou (zdroj: ČT24)

Na trase vznikne i tábořiště 

Na trase vznikne také několik zastávek. Jednu z nich chce během příštího roku vybudovat i vedení obce Prášily. „Plánujeme otevření veřejného tábořiště, které by mělo sloužit především pro pěší a cykloturisty,“ uvedl starosta Prášil Libor Pospíšil. Podobných míst je totiž hlavně v západní části Šumavy nedostatek. Přitom zájem o cykloturistiku je v této oblasti stále větší. Jen během léta navštíví národní park stovky tisíc lidí.