Silnice v Boršově připomíná tankodrom, změna v nedohlednu

České Budějovice – Nelichotivé prvenství si u jihočeských dopravců vysloužila vozovka v ulici Pod Skálou ve městě Boršov nad Vltavou nedaleko Českých Budějovic. Autodopravci ji označili za vůbec nejhorší silnici v kraji. Cesta čeká na opravu víc než čtyřicet let, poničily ji i červnové povodně, nového povrchu se ale v dohledné době nedočká; radnici totiž chybí potřebné finance.

„Boršovská ulice Pod Skálou je vůbec nejhorší silnice, kterou naše vozidla absolvují,“ prohlásil ředitel českobudějovického dopravního podniku Jaroslav Ďuriš, a upozornil tak na nevyhovující stav komunikace, po jejíž opravě už neúspěšně volala petice boršovských obyvatel před dvěma lety.

Kilometrový úsek cesty na kamenném břehu Vltavy se rozpadá, zábradlí padá do vody, vozovka je plná děr a autobusy i osobní automobily zde pravidelně ničí nápravy, tlumiče a pneumatiky. Stavu cesty přitížily i červnové povodně. Statik po velké vodě označil provoz v ulici Pod Skálou za nebezpečný, ale radnice nakonec v lokalitě pouze označila děravé úseky a omezila rychlost.

„Kdybychom zde zakázali jízdu autobusů, nastal by problém pro lidi, kteří tady bydlí, takže jsme se nakonec rozhodli, že sem na vlastní zodpovědnost dopravu pustíme,“ vysvětluje starosta Boršova Jan Zeman. Na rekonstrukci, která by si vyžádala 20 milionů korun, ale radnice finance nemá; pochopení nenašla ani u kraje. „Nemůžeme financovat komunikace ve vlastnictví obce,“ vysvětluje radní Jihočeského kraje Antonín Krák.

Komunikaci proto chtějí alespoň částečně ulevit silničáři; slíbili, že v srpnu upraví odvodnění mezinárodní silnice nad boršovskou cestou, aby do ulice Pod Skálou nepřitékalo velké množství vody. Jde ovšem pouze o dílčí opatření.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)