Šéf strážníků Šuster pošle dvě stovky úředníků do ulic

Praha - Asi 170 strážníků přibude od září v pražských ulicích. Půjde o lidi, kteří dosud pracovali na úřednických postech. Ty chce ředitel strážníků Eduard Šuster bez náhrady zrušit. Městská policie tak měsíčně ušetří asi půl milionu korun. Propouštění se nechystá, Šuster ale počítá s tím, že část zaměstnanců kvůli změnám odejde sama.

Zrušeno bude 53 vedoucích pozic s příplatkem za vedení, celkem se změny dotknou 225 zaměstnanců. „Posuzovali jsme všechny činnosti a pozice a v okamžiku, kdy jsme zjistili, že některá může být bez náhrady zrušena a nebude to mít vliv na chod organizace, tak jsme se rozhodli tu činnost, pozici nebo útvar zrušit,“ uvedl. „Nikdo z nás nezpůsobil, že organizace nabobtnala do takových rozměrů,“ doplnil. Podle něho existovaly i takové skupiny, kde byl jeden vedoucí a jeden podřízený. Zrušen bude například analytický a pohotovostní útvar.

Pro úředníky bude přechod na pozice pochůzkářů znamenat přeřazení do nižší platové kategorie. Někteří z nich proto podle Šustra odejdou. Vedení s nimi ještě vyjednává. Kolik bude vyplaceno na odstupném, nedokáže říct, podle něj to ale rozpočet nezatíží. „Ponese to nějaké náklady, ale budou jednorázové, úspora bude generována řadou měsíců a let,“ řekl.

Kroky ředitele podpořil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podporu mu vyjádřily i tři nejsilnější odborové organizace městské policie. „Souhlasíme s projednanou a připomínkovanou reorganizací,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce odborářů Jan Kozák. Proti se postavily menšinové Svobodné odbory samosprávy.

Šéf pražských strážníků Eduard Šuster
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Změna je součástí reorganizace, kterou ředitel po svém nástupu do funkce avizoval. Slibuje si od ní úspory a zlepšení bezpečnostní situace v Praze. Začala snížením počtu náměstků ze čtyř na dva. Městská policie se pod vedením Šustra zbavila nepotřebného vybavení, vrátila Praze hummery, vznášedlo a desítky zbraní. Na přelomu roku se chce vedení městské policie zaměřit na personální změny na úrovni obvodních ředitelství, v příštím roce na materiální vybavení. Patrně půjde i o dlouho plánovaný nákup vozidel, na kterém ještě pražští zastupitelé nenašli shodu.

Pražská městská policie má v současnosti zhruba 1 700 strážníků-pochůzkářů, dohromady zaměstnává kolem 2 500 lidí. Roční rozpočet činí asi 1,5 miliardy korun.