Protipovodňový systém už Bohušovice zachránil, ale hotov je až teď

Bohušovice nad Ohří (Litoměřicko) – Dokončený protipovodňový systém oficiálně převzala radnice Bohušovic nad Ohří. Právě stěny a hráze v okolí města však již za sebou mají „prenatální“ ostrý zásah – v červnu zachránily Bohušovice před zatopením. Obyvatelé města ocenili především snahu starosty, který protipovodňovou ochranu přes velkou kritiku prosadil.

Klíčová součást bohušovických protipovodňových opatření – stěny – jsou stavěné na výšku hladiny 210 centimetrů. Ačkoli nakonec v červnu voda vystoupala pouze na 120 centimetrů, nejspíš by nebýt zábran město zatopila. „Ostrý start se povedl. Myslím, že jsme díky tomu město zachránili před velkou vodou,“ podotkl ředitel stavební firmy Porr Petr Jangl.

Stavba opatření, která se při poslední povodni osvědčila, začala v roce 2006. „Jsou projektované na výšku vody při povodni z roku 2002 plus půl metru,“ přiblížil bohušovický starosta Ivo Hynl. Upozornil ovšem, že mnoho lidí o jejich potřebnosti pochybovalo. „Jsem  rád, že jsem to nevzdal. Ti, kteří mě měli za blázna, se mi veřejně omluvili,“ poznamenal starosta.

Z celkových 62,6 milionu korun zaplatily Bohušovice včetně představební přípravy necelých pět milionů. Součástí jsou kromě stěn také hráze, které navazují na vysoký násep železniční trati, město tak může být chráněno ze všech stran. Bohušovice získaly i sklad, kam mobilní zábrany ukládají, a techniku, kterou je vozí na místa stavby. „Je tady například také sekačka, protože sypané hráze se musí udržovat,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

V roce 2002 bylo v ulicích města asi metr vody z jezera, které se vytvořilo na soutoku Ohře a Labe. Měřilo na délku téměř 20 kilometrů a na šířku osm kilometrů. Starosta Hynl tehdy odhadl škody na desítky milionů korun. Město muselo být kompletně evakuováno.

Jan Stuchlík o protipovodňových opatřeních v Bohušovicích (zdroj: ČT24)