Terminál, nebo lanovka? Varský magistrát ukazuje, co ve městě (ne)bude

Karlovy Vary – Třináct návrhů, jak by měla vypadat nová zástavba v centru Karlových Varů mezi Solivárnou a lanovým mostem přes Ohři a mezi Sokolovskou a Mosteckou ulicí, si může prohlédnout a posoudit veřejnost ve vestibulu karlovarského magistrátu. Cestou, kterou úspěšné návrhy nastolí, se město bude ubírat další desítky let, uvedl náměstek primátora Jaroslav Růžička. Se stavbou ruského kola nebo nové lanovky, které se v návrzích objevily, ale lidé počítat nemohou.

Klíčové hodnocení odborné poroty, kterou sestavil magistrát společně s komorou architektů, již mají návrhy na zástavbu karlovarského centra za sebou – porota ocenila pět návrhů. Podle náměstka Růžičky to ale neznamená, že nelze použít některé prvky z jiných návrhů, které se lidem na výstavě zalíbí. „Návrhy nejsou dogmatem. Je to návrh toho, co je v tomto prostoru možné a potřebné do budoucna udělat,“ uvedl Jaroslav Růžička.

Ústředním bodem většiny návrhů je podle vedoucího městského oddělení architektury a urbanismu Ilji Richtra nový dopravní terminál u tržnice, autoři se také vesměs shodli na odlehčení dopravy na Chebském mostě a náměstí Republiky.

Město se však nepustí do některých prvků, se kterými některé práce přišly a lidem by se mohly líbit. Je mezi nimi například nápad na prokopání nového ramena Ohře u západní strany meandru s tím, že na vzniklém ostrově by vyrostl lunapark s ruským kolem, nebo na stavbu lanovky z centra k hornímu nádraží. Odborná porota takové nápady odmítla – jsou podle ní sice inspirativní, ale ekonomicky těžko proveditelné.