Podomní prodejci dál obtěžují obyvatele Brna

Brno – Zákaz činnosti podomních prodejců trvá už rok, přesto nadále obtěžují obyvatele Brna. Právě kvůli zákazu jsou teď jejich praktiky stále bezohlednější. Stejně jako promotéři předváděcích akcí cílí především na seniory.

Podomní prodejci ve středu roztrhali pětasedmdesátileté seniorce z Brna její smlouvy s dodavateli energie. Pod nátlakem ji donutili podepsat smlouvu novou, méně výhodnou. Obyvatelé panelového domu na Větrné ulici jsou teď ostražitější a nechtěli se k věci vůbec vyjadřovat.

Případ není ojedinělý. Město sice díky rok staré vyhlášce téměř vymýtilo pouliční prodej, povolené jsou pouze charitativní sbírky a prodej květin. Na podomní obchodníky jsou však strážníci stále krátcí. „Podomní prodej je pro nás specifickou záležitostí, protože probíhá za zdmi budov, kam strážníci nevidí a nedozví se to bez přímé aktivní účasti těch lidí,“ nechal se slyšet mluvčí městské policie Brno Jakub Ghanem. Dodal, že praktiky prodejců silně přitvrdily, někteří si dokonce bez povolení okopírují doklady.

Reportáž Michala Cagaly (zdroj: ČT24)

Nejlepší obranou proti prodejcům je zavolat městskou policii a prodejce si do bytu vůbec nepustit. Vyhlášku zakazující pouliční i podomní prodej už přijala většina velkých měst na jižní Moravě. Podobné omezení včera nově schválila i Jihlava.