„Každodennost našich prarodičů byla zcela jiná“

Chříč - Muzeum každodennosti se otevírá v Chříči na severním Plzeňsku. V patře objektu sladovny bývalého pivovaru jej vybudovalo místní občanské sdružení Propolis, jež budovu postupně opravuje. Expozice lidem přiblíží kolem 400 věcí, s nimiž naši předci na vesnici přicházeli denně do styku, ale dnes se již jejich význam ztrácí. Předměty darovali lidé z vesnice a okolí. Muzeum se otevře během festivalu Křič.

Muzeum je interaktivní, tedy nabízí u každé části expozice různé možnosti, jak se s některou z věcí seznámit na vlastní kůži. „Jednotlivé sekce se věnují například výrobě a zpracování textilu, ševcovství, praní prádla, tesařství a truhlářským pracím nebo hrám, hračkám a trávení volného času,“ uvedla předsedkyně sdružení Jana Jakubíčková.

  • „Naše každodennost je tvořena mobilem, obrazovkou a tlačítkem on/off. Každodennost našich rodičů a prarodičů byla ještě před několika desetiletími zcela jiná. Zajímají nás řemesla, způsob života, říkali jsme si, že je škoda, že zaniká to, co dříve všichni uměli,“ říká Jakubíčková.

Lidé se tak například dozvědí, jaké byly v minulosti hygienické návyky, tedy kdy se pralo takzvané velké prádlo, jaké druhy pracích mýdel a prášků existovaly a podobně. Sdružení nejde jen o to vystavit nářadí a nástroje, děti i dospělí uvidí a vyzkouší si, jak se s nimi nakládá. „Prvotním cílem je zachovat právě tyto dovednosti,“ říká Jakubíčková.

Propolis je občanské sdružení, které si vytklo za cíl přeměnit chátrající pivovar v živoucí místo, které se stane kulturním a společenským centrem. Pořádá proto nejrůznější kulturní a vzdělávací akce, příkladně masopust, hudební festival Křič, pouť, dětský tábor, taneční, hudební nebo řemeslné workshopy a další.

Muzeum každodennosti sídlí ve sladovně pivovaru, který byl v provozu od roku 1547. Dolní sál by měl sloužit kulturním a společenským akcím. Náklady dosahují zhruba milionu korun, sami členové sdružení a místní odpracovali na projektu několik tisíc dobrovolnických hodin. Chříč leží zhruba deset kilometrů od Kralovic, má kolem 230 obyvatel.

Další informace na webu sdružení Propolis.

Rozhovor s Janou Jakubíčkovou