Fantom za minutu ukradne radar i se solárním panelem

Boršov nad Vltavou - Po Českobudějovicku se pohybuje tzv. radarový fantom. Tak ho pojmenovali sami starostové. U silnic odřezává od sloupů měřiče rychlosti se solárními panely. Ničí i osvětlení přechodů pro chodce. Podle starostů a policistů nejde o jedince, musí mít prý pomocníky. Způsobené škody se pohybují v desítkách tisíc korun. Policie po něm zatím marně pátrá.

V Boršově zloději zaútočili v noci, odřezali půlku sloupu, potřebovali na to minutu. S radarem a 70 kilogramů těžkým sloupem utekli do pole, tady odpojili solární panel, zbytek nechali na místě. Podle starosty nešlo o sběrače kovů. Škody přesáhly 30 tisíc korun. 

Další případ pak hlásí Srubec. Tady zloděj ve dne doslova očesal dva osvětlené přechody pro chodce. „Vytáhli celé zařízení včetně dopravní značky, blikače a solárního panelu,“ potvrzuje starostka Srubce Zuzana Vyhnálková. 

„V rámci jihočeské policie šetříme tři případy,“ doplňuje policejní mluvčí Milan Bajcura. Podle policistů je má na svědomí skupina zlodějů. Solární panely se snaží prodat, případně je kradou na objednávku. Policisté po zlodějích stále pátrají, někteří starostové z okolí proto rozhodli, že budou radary hlídat. 

V Boršově radar na místo vrátí příští měsíc, ve Srubci s tím už nepočítají. Zařízení je příliš drahé, stojí 27 tisíc. K přechodům radnice postavila původní značky.

Po Českobudějovicku se pohybuje tzv. radarový fantom (zdroj: ČT24)