Spory o chotíkovskou spalovnu vzaly za své, stavba začala

Chotíkov - Po vleklých sporech o chotíkovskou spalovnu komunálního odpadu se dnes naplno rozjela její stavba. Práce odstartovaly na příjezdové komunikaci a základové desce. Spalovna by měla být hotová do konce roku 2015 a přijde na dvě miliardy. Ročně by podle plánu měla zpracovat 95 tisíc tun odpadu, odpad začne přijímat se začátkem roku 2016.

Na stavbu měla plzeňská teplárna získat dotaci EU až kolem 450 milionů korun. „Splnili jsme všechny požadované parametry, které byly nutné pro získání dotace. Nevidím jediný rozumný důvod, abychom tu dotaci nedostali,“ řekl při zahájení stavby ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Do konce roku se vybuduje nová příjezdová cesta a betonové základy stavby.

Proti spalovně, která má na další desítky let vyřešit problémy Plzně s komunálním odpadem, vystupovaly ekologické iniciativy. Referendum v Chotíkově v roce 2009 ale stavbu podpořilo. Podle starosty obce Vítězslava Blažka se situace v Chotíkově uklidnila a lidé už se spalovnou „umí žít“. Obec navíc dostane od teplárny desítky milionů korun, které využije na rozvoj.

Chotíkovská skládka
Zdroj: ČT24

„Po nabytí stavebního povolení budeme v průběhu roku inkasovat 50 milionů korun a po náběhu zařízení do provozu pak fixní platbu deset milionů korun ročně plus nějaká procenta ze zpracovaného odpadu. Můj odhad je kolem 15 milionů korun ročně do rozpočtu obce,“ vyčíslil starosta. Obec například už letos začne stavět novou dvoutřídní mateřskou školku s rozpočtem kolem 15 milionů korun a čistírnu odpadních vod. Plánuje vybudovat dům s pečovatelskou službou a časem i nové společenské centrum.

Chotíkovská spalovna bude mít jednu zvláštnost, místní obyvatelé i lidé z okolí budou moci na informačních tabulích na komínu spalovny i v okolních obcích sledovat v každou chvíli aktuální stav produkovaných emisí.

Spalovnu provází od začátku spory

Územní rozhodnutí nabylo právní moci v říjnu 2012, vzápětí podala Plzeňská teplárenská žádost o vydání stavebního povolení. V lednu 2013 ho i získala, povolení ale napadla dvě ekologická sdružení – Děti Země a Plzeňané proti spalovně, proto dočasně nenabylo právní moci až do června tohoto roku.

Ekologickým organizacím se nezamlouvá možný dopad spalovny na životní prostředí, považují za přijatelnější odpad třídit. Chotíkovský starosta Blažek ale preferuje variantu spalovny než odpad stále ukládat do země, což považuje za časovanou bombu pro budoucnost.

Spalovna v Chotíkově u Plzně:

  • zpracuje ročně 95 tisíc tun odpadu
  • nahradí zhruba 75 tisíc tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně
  • v Plzeňském kraji se ročně vyprodukují téměř 2 miliony tun všech kategorií odpadu, včetně komunálního, uvádí se na stránkách spalovny
  • necelých 14 procent všech odpadů nenajde využití a skončí na skládce. Ročně se tak na skládky uloží 240 tisíc tun odpadu