Na Ústecku si na přívoz ještě počkají

Dolní Žleb / Povrly – Na dolním toku Labe kvůli povodni nejezdí přívozy. Dva měsíce po velké vodě jsou prámy stále rozbité, a lidé proto musejí používat mnohakilometrové objížďky. Třeba v Dolním Žlebu se převozník dokonce rozhodl se svou profesí úplně skončit.

Na suchu a plný děr. Prám narazil na naplaveniny po povodních a čeká v děčínských loděnicích na opravu. Převozník Jindřich Strauss zákazníky odmítá. U vody žije přes půl století, převozníka dělal deset let a tak špatný rok prý nepamatuje. „Povodně, pak to opadávalo, pak bylo přetržené lano. Pak už lano bylo, ale zase prám byl na suchu, potřeboval se dostat na vodu,“ vysvětluje pan Strauss.

Povodeň mu přitom nezničila jen přívoz, ale také dům. Přízemí bylo plné vody. Bez zaměstnání prý bude mít na jeho opravu víc času. Jeho manželka, paní Jaroslava Straussová, se však nezlobí: „Určitě jsem ráda, alespoň si budeme užívat důchodu.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Převozníka v minulosti hledali úředníci třeba i rok, takových lidí je podle děčínského magistrátu málo. „Sehnat převozníka je opravdu těžké, protože každý, kdo na přívozu pracuje, musí mít kapitánské zkoušky,“ potvrdila mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Na přívoz také budou marně čekat lidé v Povrlech na Ústecku. Na druhou stranu řeky do Velkého Března se dostanou jedině po silnici, a to patnáctikilometrovou objížďkou. Povodně poškodily přívozu kotvící lano, bez něj nemůže fungovat. Podle odborníků bude oprava stát až sto padesát tisíc. „Jsme spádová obec a řada občanů používá přívoz jako prostředek přepravy do práce na druhém břehu Labe,“ uvedl starosta Velkého Března Michal Kulhánek (ODS).

Ústecký přívoz by měl znovu začít jezdit nejdřív na podzim.