Rudé kosočtverce z Třebíče zřejmě zmizí, UNESCO se nelíbí

Třebíč - Značky s nešťastně upraveným logem UNESCO, které na jaře na památky umístila třebíčská radnice, se změní. Kontrola z ministerstva kultury i ze samotné organizace UNESCO odhalila, že město nesplnilo všechny podmínky projektu značení památek a chyby musí odstranit. Rudé ve tmě svítící kosočtverce, které místním i turistům připomínaly spíše lucerničky na zdech nevěstinců, tak budou zřejmě muset pryč. Na nápravu má město čtyři roky.

Oficiální znak organizace UNESCO město Třebíč pozměnilo doplněním červeného kosočtverce, chyběl mu k tomu ale písemný souhlas autora loga. To ale není to jediné, co památkářům vadí. Radnice rozmístila po celém městě více značek a na jiná místa, než bylo uvedeno v projektu, třeba i na soukromou garáž nebo domy, které s památkami nemají nic společného. „Ministerstvo kultury na základě kontroly provedené v červnu letošního roku zjistilo některá dílčí pochybení,“ řekla mluvčí ministerstva Pavla Zdráhalová s tím, že město musí chyby napravit.

Vylepšené logo UNESCO
Zdroj: ČT24

Už od začátku značení tvrdě kritizovali turisté i místní lidé. „Kdokoli to vidí, první, co ho napadne, je, že tady máme nové veřejné domy,“ poznamenal autor modelu třebíčské židovské čtvrti Stanislav Vrška. Radnice přitom už na jaře ubezpečovala, že by si nedovolila provést značení bez patřičných povolení.

Jak konkrétně město značení upraví, zatím nechtěl mluvčí radnice Ivan Přibík upřesnit. Každopádně ke značkám přibudou navigační šipky a zřejmě zmizí červená svítící výplň. „Konkrétně o té červené výplni jsme se nebavili, je potřeba to ještě probrat v souladu s požadavky ministerstva a následně může dojít i k tomu,“ řekl Přibík. Na úpravu značení dostalo město lhůtu čtyři roky, změny proto podle radnice budou probíhat v postupných krocích.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)