Přibudou k Šluknovsku, Duchcovu a Budějovicím také Staré Ždánice?

Staré Ždánice (Pardubicko) – Dalším místem, kde roste napětí mezi romskou komunitou a většinovým obyvatelstvem, jsou Staré Ždánice na Pardubicku. Spory se prohlubují a nouze není ani o potyčky, takřka denně do Ždánic vyjíždějí policisté. Místní obyvatelé chtějí situaci vyřešit razantně – v petici požádali úřady, aby zrušily místní ubytovnu.

Stížnosti, které přicházejí z Pardubicka, připomínají ty, které kdysi zaznívaly ze Šluknovska – a nakonec přerostly v rozsáhlé násilné demonstrace: Lidé hovoří o drobných krádežích, rušení nočního klidu nebo poškozování majetku. Obecní úřad dokonce raději nechal zazdít vchod do atubosuové zastávky. „Od začátku roku jsme na území obce řešili zhruba 32 přestupků a sedm trestných činů,“ přiblížil policejní mluvčí Jozef Bocán.

Není to však tak, že by násilí páchali pouze obyvatelé ubytovny pro sociálně slabé. Nedávno jeden z místních ohrožoval Romy plynovou pistolí. Lidé z ubytovny přiznávají, že někteří z nich dělají problémy, zejména od té doby, co ubytovna nemá žádného správce. Poukazují však i na potíže, které pociťují z druhé strany. „Snažíme se přizpůsobit, ale oni nás prostě nepustí,“ poznamenal obyvatel ubytovny Dušan Gaži.

Podle ždánických starousedlíků je však jediné možné řešení – ubytovnu zrušit. Již přes 200 obyvatel šestisethlavé obce podepsalo petici za ukončení jejího provozu. „Problém tady je, ale neřeší se. Pořád se někam odsouvá,“ poznamenal ždánický místostarosta Josef Holub.

Nájemní smlouvy vyprší asi stovce romských obyvatel na konci letošního roku. Správkyni konkurzní podstaty, která má ubytovnu na starosti, se České televizi nepodařilo zastihnout – je na dovolené.

Erik Knajfl o problémech ve Starých Ždánicích (zdroj: ČT24)