Jihočeské chráněné dílny mají v Týně nad Vltavou svou první prodejnu

České Budějovice – Na jihu Čech otevřeli mentálně postižení lidé jeden z prvních chráněných kamenných obchodů. Je v Týně nad Vltavou a spravuje ho Domov svaté Anežky. Obyvatelé domova se přímo podílejí na provozu, pomáhají jako skladníci nebo prodávají své výrobky z chráněné díly – například mýdla, trička či keramiku. Zájem o jejich nabídku byl v prvních hodinách mimořádný.

Jakmile zaplnili regály zbožím, otevřeli klienti Domova sv. Anežky dveře prvním zákazníkům. Ti měli zájem především o mísy a hrnky. Podle ředitele Jana Šestáka se na chodu prodejny podílejí z domova prakticky všichni.

S provozem pomohla i ostravská nadace, která na roční nájem a vybavení přispěla 140 tisíc korun. Auto na převážení zboží zase získal Domov sv. Anežky od správců konta Bariéry.

A jejich chráněná prodejna pomáhá i dalším – práci zde našla prodavačka Marie Šílená, která je v částečném invalidním důchodu. „Se svoji invaliditou jsem nemohla žádné místo sehnat, takže jsem šťastná, že mi toto místo bylo nabídnuto,“ pochvaluje si paní Marie.

Obchod nestačí, mají farmu, kapelu i rádio

Správci domova se už čtrnáct let starají o čtyři desítky mentálně handicapovaných lidí. Část z nich pracuje na farmě, další pomáhají v dílnách. Mají vlastní hudební skupinu, a provozují dokonce i internetové rádio Radiátor. To přineslo zprávu o novém obchodě jako první.

Domov sv. Anežky slibuje, že v budoucnu zařadí do svého sortimentu i výrobky dalších regionálních chráněných dílen – například z Chelčic či Soběslavi.

Aleš Hazuka o novém obchodě Domova sv. Anežky (zdroj: ČT24)