Kdysi ceněná budova chátrá bez zájmu vlastníka i úřadů

Liberec – Za ostudu města označují obyvatelé Liberce budovu, která zbyla z areálu kdysi slavného podniku Textilana. Nejenže chátrá podobně jako řada dalších bývalých průmyslových staveb, navíc chátrá, přestože jde o jednu z nejvzácnějších libereckých staveb, před druhou světovou válkou dokonce dostala cenu za průmyslový design. Památkáři jsou na majitele krátcí, protože budova nemá památkovou ochranu, a ani stavební úřad se problémem nezabývá.

Zápach, odpadky a bezdomovci jsou dnes „vybavením“ jediné budovy, která zbývá z bývalé továrny Textilana v Liberci. Obyvatelé okolí jsou nespokojeni, kdysi již měli naději na výrazné zlepšení, teď se ale obávají, že historická budova časem spadne a do té doby se kolem ní budou toulat lidé bez domova. „Policie tu musí tak třikrát týdně urovnávat nepořádek. Často tady také hoří, většinou kabely,“ popsal René Gottstein, který pracuje v nedalekém pneuservisu.

Areál Textilany má za sebou krušná léta, po krachu podniku ho koupila firma se zahraničním kapitálem. Slíbila, že na pozemku postaví obchodní centrum, a většinu budov s výjimkou bývalé přádelny před devíti lety strhla. Potom se však už nic nestalo, majitelé se k chátrající budově nehlásí – ani se ji nepokusili zabezpečit. Podle Petra Maryška, kterému patří sousední nemovitosti, se navíc vlastníci Textilany průběžně mění.

Už kvůli tomu, že opuštěný objekt není zabezpečen, by se problémem chátrající budovy mohl zabývat stavební úřad. „Majitel objektu je povinen se o něj starat, zabezpečit jej jak před nezvanými návštěvníky, tak i z hlediska statiky,“ sdělil vedoucí libereckého stavebního úřadu Miroslav Šimek. Úřad se ale o starou tovární budovu nezajímá, prý proto, že ho na problém nikdo neupozornil.

Kromě lidí z okolí se situace nezamlouvá ani památkářům. Ti železobetonovou stavbu považují za významný doklad průmyslového dědictví. „Je to jedna z mála staveb, které nám zůstaly po Liebigově továrně – zdaleka největší, která byla v Liberci,“ poukázal Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu. Sami památkáři však nemohou zasáhnout, porotože budova nezískala status kulturní památky.

Vlastníka nemovitosti Česká televize oslovila. Vyjádření firmy se ale získat nepodařilo. Co bude s budovou dál, proto zůstává nejasné.

Michal Jemelka o osudu bývalé Textilany (zdroj: ČT24)