Revoluční rozsudek: Zákazník nemusí platit ČEZu za černý odběr

Hradec Králové – Průlomový rozsudek přišel z Hradce Králové. U tamního okresního soudu vyhrál zákazník spor s firmou ČEZ o černý odběr elektřiny. Vladimír Haltuf měl přetočený elektroměr, ale tvrdí, že ho nepoškodil on. Podle soudu se dodavateli nepodařilo prokázat opak.

Na poškozený elektroměr kavárny pana Haltufa v Novém Bydžově přišli technici ČEZu. „Na tomto místě jsme zjistili černý odběr, přetočení číselníku elektroměru a ještě falzifikát cejchovní plomby,“ uvedla mluvčí společnosti Šárka Beránková. Distributor tedy podle vyhlášky a zákona automaticky spočítal, že mu zákazník za černý odběr dva roky zpětně dluží 284 tisíc korun.

Pan Haltuf dal celou věc k soudu. Poškození elektroměru bylo podle něj účelové se záměrem ho poškodit. „Já prostě odmítám platit, když jsem žádnou elektřinu neukradl,“ prohlásil.

Soud nárok ČEZu neuznal. Elektroměr je v chodbě domu a může se k němu dostat kdokoli. Navíc byl poškozený nápadně a technici přišli na udání. „Žalobce neprokázal, že mu škoda vznikla a v jaké výši mu vznikla,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně Ludmila Kolářová.

Rozsudek o černém odběru v Událostech (zdroj: ČT24)

Naopak ČEZ teď musí panu Haltufovi zaplatit 109 tisíc korun za soudní výlohy. Společnost se k rozhodnutí soudu zatím nevyjádřila. „Budeme reagovat, až nám dorazí oficiální vyjádření soudu,“ vysvětlila Beránková.

Rozsudek, i když zatím nepravomocný, může být zásadní pro všechny, kdo se ocitli v podobné situaci jako pan Haltuf. „Považuji to za naprosto průlomové rozhodnutí. Je to vzkaz pro ostatní spotřebitele: bojovat,“ řekl jeho právní zástupce Tomáš Kaplan.

Projednání dvou podobných případů přerušil již dříve okresní soud v Chrudimi, požádal Ústavní soud, aby zrušil tu část energetického zákona, podle které distributor zpětně hypoteticky vypočítává cenu za černý odběr. „Spotřebitel je v nevýhodě, protože škoda se vypočítá od stolu bez ohledu na skutečnost,“ zdůvodnil tehdy svou stížnost soudce Hynek Baňouch.