Zloději na Vysočině se zásobí na zimu, neváhají krást i u chalup

Jihlava - S nadcházející zimou se na Vysočině množí krádeže palivového dříví, zloději ho lidem kradou přímo v lese, a dokonce i složené a vysušené u domů. Největší škody letos vznikly majitelům na Pelhřimovsku.

„Letos jsme zatím zaznamenali nejvíc případů na Pelhřimovsku, během měsíců září a října jsme přijali oznámení o dvanácti případech krádeží dřeva,“ uvedla Monika Pátková, mluvčí krajského ředitelství Policie ČR s tím, že k nejvyšší škodě, 90 tisíc korun, došlo nedaleko obce Mnich. Případy zatím nejsou objasněné. Podle policie dělají majitelé často chybu v tom, že nechávají palivové dříví volně přístupné a navíc často blízko silnice.

Dalším problémem jsou pak krádeže kulatiny přímo v lesích. Zloději přijedou s těžkou technikou a odvezou i několik skládek surového dřeva, nebo jsou dokonce schopní sami pokácet celý les. „Dnes navíc spousta malých drobných pilařů je ochotna to ukradené dříví seřezat na pile bez papíru, bez dokladů,“ uvedl František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR.

Krádeží dřeva na Vysočině přibývá (zdroj: ČT24)