Za úniky kejdy v Kozojídkách chce ČIŽP udělit pokutu, přemýšlí komu

Kozojídky (Hodonínsko) – Až milionovou pokutou hrozí Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za únik kejdy z bioplynové stanice v Kozojídkách na Hodonínsku. Kejda unikla v úterý, natekla do kanalizace a z ní do potoka. Nebylo to přitom poprvé, směs zředěných zvířecích výkalů unikla i koncem září. Nehody se staly podle inspektorů kvůli kombinaci technické závady a lidského pochybení.

Kejda z kozojídecké bioplynky unikla v září i listopadu ze špatně utěsněného potrubí své nádrže. Inspektoři životního prostředí úniky vyšetřují, mají podezření na porušení vodního zákona. „Dvě havárie na jednom zařízení v rozmezí zhruba jednoho měsíce znamenají opravdu velký problém,“ podotkl ředitel brněnského pracoviště ČIŽP Jindřich Mikeš. Někomu hrozí kvůli únikům až milionová pokuta, inspekce ale zatím nemá jasno komu. Za nehodu může být podle Mikeše odpovědný buď provozovatel stanice, jímž je Rolnická akciová společnost Hroznová Lhota, nebo firma Reus, která stanici postavila.

Po zářijovém úniku kejdy byla bioplynová stanice v Kozojídkách odstavena, chystala se oprava vadného těsnění, další únik však přišel dříve. Rolnická akciová společnost Hroznová Lhota odmítla, že by za pochybení zodpovídala. „Máme znalecký posudek, který říká, že potrubí bylo na fermentor nainstalováno špatným způsobem. Vznikají nám zastavením provozu stanice velké ztráty, které budeme chtít po dodavateli uhradit,“ uvedl místopředseda představenstva firmy Pavel Solařík. Stavitelé stanice však pochybují o tom, že by se nakonec skutečně ukázalo, že za havárii mohou oni. „Máme ale od investora podepsané předávací protokoly po výstavbě stanice, která prošla i řádným zkušebním provozem. My tedy máme svědomí čisté,“ sdělil jednatel společnosti Reus Petr Slanička.

První havárie se stala 21. září, kdy z nádrže, odborně nazývané fermentor, uniklo asi 1 500 metrů krychlových kejdy. Kanalizací dotekla do říčky Kozojídky a odtud do Veličky, kde způsobila úhyn ryb. V úterý uniklo z druhého fermentoru na 80 metrů krychlových kejdy, ta se rovněž dostala do Veličky a částečně ji znečistila, ryby však tentokrát přežily.