Nové značky proti GPS: Kamionům vjezd zakázán

Jižní Čechy - Nové dopravní značky testují silničáři na Prachaticku. V zimě mají zamezit vjezdu řidičů kamionů na úzké zledovatělé silnice, kam je posílá GPS navigace. Jejich vozy v takových místech často zapadnou a dopravu blokují i několik dnů. Policisté i starostové nové značení vítají, řidiči si s nimi ale často neví rady.

Silničáři rozmístili zatím tři cedule s novými značkami na úzké spojnici tří obcí - Zbytin, Křišťanova a Ktiše. Na jejich podobě pracovali od loňské zimy. „Řidič by měl pochopit, že pokud ho sem navádí GPS, neměl by tudy jet, že ho čeká problém,“ vysvětluje Martin Grožaj ze správy a údržby silnic.

Zelenou nové značce dali policisté i úředníci ministerstva dopravy. „Je schválena silničním správním úřadem, je stanovena jako místní úprava,“ dodává Grožaj. Pokud se nové značky osvědčí, silničáři jsou připraveni je rozmístit i v dalších kritických místech kraje.

Největší jihočeský dopravce vlastním řidičům už zakázal využívat cestu přes tyto obce. S novou značkou je seznámí, k její podobě má ale výhrady. „Nejsem přesvědčen, že ta značka je plně srozumitelná,“ podotýká Robert Krigar, ředitel ČSAD Jihotrans. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Těžká auta v zimě blokují provoz na zledovatělých cestách, mnohdy i několik dnů. Proto tady kamiony nechtějí. „Jelikož je silnice udržována inertně, tak zde zůstávají viset,“ říká Jiří Růžička ze správy a údržby silnic.

Řidičům pak pomáhají místní. Na odtahy se zaměřuje i křišťanovský místostarosta Ondřej Sedláček. S vlastním traktorem dostal zpět na silnici už desítku nákladních aut. „Mám traktor připravený, jezdím je tahat. Je to opravdu problém, protože se nemají kde otočit,“ říká Sedláček.