Chátrající budovy hyzdí tváře měst, radnice jsou na ně krátké

Vysočina/Karlovy Vary - Vzhled ulic a náměstí českých měst stále na mnoha místech kazí řada nemovitostí, o které se jejich majitelé nestarají. Úřady jsou ale na takové neudržované a neupravené budovy krátké. Pokud přímo neohrožují kolemjdoucí, nemohou s nimi dělat prakticky nic. Vyprávět by o tom mohli třeba zastupitelé Žďáru nad Sázavou nebo Havlíčkova Brodu. Naopak v Karlových Varech se daří podobným problémům předcházet - radní postupně zpřísňují pravidla pro všechny majitele domů i stavební firmy.

Největší ostudou náměstí ve Žďáru je už od roku 1997 bývalý hotel. Chátrající budova střídá majitele jak na běžícím pásu, žádnému z nich se ale nepodařilo ji opravit. "Město má snad jedinou možnost podle zákona o obcích - prohlásit, že tento objekt, tato stavba, narušuje veřejný pořádek. I pak by se ale mohlo zabývat snad jedině uložením pokuty. 

Ani současný vlastník, firma VHS Bohemia, nesehnal dotace a o budoucnosti nemovitosti na kameru mluvit nechce. Poslal pouze písemné vyjádření. „Naše společnost je ochotna a připravena v nejbližších dnech jednat s vedením města Žďáru nad Sázavou o případném odprodeji objektu,“ uvedl předseda představenstva společnosti.

Co s chátrajícími stavbami (zdroj: ČT24)

Podobný problém jako ve Žďáru řeší, i když v menším měřítku, také v Havlíčkově Brodě. Na Dolní ulici, která je vstupní branou do historického centra, chátrá bez využití už asi osm let novinový stánek. V minulém týdnu navíc vyhořel. Ani tak ale úřady neumí majitele donutit k nápravě. „Tento stánek je prostě jakýmsi vředem a je možné, že ho bohužel budeme muset respektovat i v tom novém uspořádání uličního prostoru,“ konstatuje radní města Libor Honzárek (TOP 09). Město pověřilo i právníky, aby našli způsob, jak stánek z ulice odstranit. Zatím neúspěšně.

V Karlových Varech si vědí rady

Dvacet let zkušeností s podobnými problémy mají také Karlovy Vary. Město se muselo vypořádat s ochranou památkových objektů stejně jako s tlakem novodobých investorů. Radní postupně zpřísňují pravidla pro stavební firmy i majitele domů - a jejich snaha má první výsledky. „Pozemky pro výstavbu pronajímáme až do doby kolaudace. Teprve při zkolaudování stavby, která tam měla stát, pozemek odprodáváme na základě smlouvy o smlouvě budoucí,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Ještě přísnější jsou radní při prodeji nemovitostí. Například nový majitel Národního domu musí dodržet termíny oprav a rekonstrukcí, jinak mu hrozí statisícové sankce. Stejně nesmlouvaví byli zastupitelé i vůči kraji, který dostal jednu z nejhodnotnějších městských památek Císařské lázně. Pokud krajský úřad památku neopraví, bude ji muset městu vrátit.

Karlovy Vary usilují o zápis mezi památky UNESCO. Proto důsledně hlídají rozvoj lázeňského centra. Město památkářům nad rámec zákona o památkové péči pomáhá ještě dalšími předpisy. Město chce ovlivňovat i to, jak vysoké a objemné budou nové stavby kolem lázeňského centra, aby nenarušily historickou podobu. „Jde nám o to zachovat historické jádro co nejvíce podobné vývoji 19. a začátku 20. století,“ dodal Kopál.