Silničáři zabezpečí svodidla na Blanensku, aby neohrožovala motorkáře

Šebrov-Kateřina (Blanensko) – Na nebezpečný úsek silnice z Brna do Blanska, kde často havarují motocykly, dosadí jihomoravská silniční správa dodatečná svodidla. Ta by měla být k motocyklistům ohleduplnější a zabránit vážným zraněním.

Silnice z Brna do Blanska je v úseku u Svaté Kateřiny plná zatáček, ve kterých přicházejí k vážným zraněním neopatrní motocyklisté. Ti mohou spadnout pod svodidla a zranit se o jejich sloupky, ve vysoké rychlosti jim hrozí i amputace končetin a vykrvácení. V úseku mezi Blanskem a Svatou Kateřinou se ročně zraní podle policejních statistik asi 25 motocyklistů.

Jihomoravská silniční správa proto dosazuje speciální svodidla, která by srážkám se sloupy měla zabránit – rozšiřují dosavadní svodidla, která tak dosahují až k zemi a spadlý motocyklista se pod ně nedostane. Již dříve se bezpečnější svodidla objevila v jedné zatáčce blanenské silnice, teď přibudou celkem na 140 metrech. „Tento systém jsme vyvíjeli s předpokladem, že se bude na našich silnicích instalovat kvůli bezpečnosti motocyklistů stále častěji,“ řekl Richard Toman z ArcelorMittal Ostrava, která svodidla vyrobila.

Policie pro motorkáře v Moravském krasu každoročně pořádá setkání nazvané Nežij vteřinou, na níž řidiče jednostopých motorových vozidel poučuje o rizicích, která jim hrozí. Letos se na policejní setkání do Sloupu u Blanska sjelo na 800 motocyklistů. Výrobce svodidel předtím slíbil, že pokud jich přijede více než 300, nechá na své náklady svodidla vyrobit a nainstalovat do nekritičtější zatáčky regionu.