OREDO má nové vedení, na starost bude mít už jen odbavování

Hradec Králové – Společnost OREDO, která organizuje veřejnou dopravu v Královéhradeckém i Pardubickém kraji, má nové vedení. Valná hromada odvolala jednatele OREDO Jiřího Krále a místo něj jmenovala dosavadního úředníka pardubického hejtmanství Jiřího Pálku. Nové vedení firmy však přijde o většinu své práce. Pardubický kraj letos částečně přestal využívat služeb společné firmy a vrátil se k vytváření jízdních řádů vlastními silami, od příštího roku totéž učiní i druhý kraj.

Odvolání Jiřího Krále z čela společnosti OREDO, kterou napůl vlastní Pardubický a Královéhradecký kraj, zdůvodnili regionální politici tím, že firma údajně nezvládla zavedení nového odbavovacího systému. „Bohužel, projekt není zatím dokončen a hotov a není plně funkční,“ uvedl největší Králův kritik, náměstek pardubického hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek (SPOZ).

Odbavovací systém zavádí OREDO v několika fázích, v první vznikly čipové karty, které je možné využívat jako elektronickou peněženku a nosič časových jízdenek. Současně bylo nutné pořídit terminály, které mohou karty načíst. Později chce OREDO zavést centrální informační systém s informačními tabulemi na některých autobusových stanicích, které budou napojeny na centrální dispečink. To umožní udržet lepší návaznost mezi jednotlivými autobusovými, případně vlakovými spoji.

Současné vedení Pardubického kraje iniciovalo odvolání - již druhé - jednatele OREDO. Kraj do společného dopravního systému se sousedním regionem vstoupil v roce 2011. OREDO potom zásadním způsobem reorganizovalo veřejnou dopravu, sklidilo proto však ostrou kritiku krajské administrativy vedené hejtmanem Netolickým (ČSSD) a náměstkem Duškem, která nastoupila po loňských volbách. Organizátor dopravy podle ní objednal příliš mnoho autobusů, kraj tak musel neplánovaně připlatit desítky milionů korun. Právě proto skončil jednatel OREDO Vladimír Záleský (ODS), který stál v čele firmy od jejího vzniku v roce 2003.

Pardubický kraj letos částečně přestal využívat služeb OREDO a vrátil se k vytváření jízdních řádů regionálních autobusů vlastními silami. „Od 1. ledna příštího roku i Královéhradecký kraj bude technologii dopravy zajišťovat prostřednictvím vlastního oddělení,“ upozornil ovšem Jaromír Dušek. OREDO se potom bude starat především o odbavovací systém a provozovat dispečink.

Královéhradecký kraj před časem nabídl Pardubickému, že jeho podíl ve firmě odkoupí. Podle Duška tomu však brání poskytnuté evropské dotace a s tím související podmínka neměnného vlastníka během pětileté udržitelnosti projektu.