Orlické Záhoří na evropské dotace nedosáhne

Orlické Záhoří (Rychnovsko) – Orlické Záhoří na Rychnovsku, které má zhruba 210 obyvatel, se bude muset kvůli výstavbě lyžařského areálu zadlužit. Původně přitom obec počítala s evropskou dotací. Kvůli průtahům při vyřizování veškerých povolení ji ale zřejmě nedostane.

Výstavba lyžařského areálu se v Orlickém Záhoří připravuje už osm let a zahájení investice se rok od roku odkládá. Na svahu stále roste les. „My jsme si loni touhle dobou mysleli, že bychom už letos mohli mít zkušební provoz, ale bohužel,“ povzdechl si starosta obce Vojtěch Špinler (nestr.) a paní Ivana Hejlková z Orlického Záhoří doplnila: „Přínos pro místní obyvatele by byl v tom, že by bylo víc práce. A hlavně by se trošičku oživila i vesnice.“

Obec se původně nejvíc bála stanoviska ochranářů ze Správy CHKO Orlické hory, ale jejich souhlas nakonec získala. Proti je však někdo jiný – rodina, které patří pozemek v sousedství. „Jde o území CHKO, kde má vzniknout takový masivní industriální komplex. Je to svým způsobem nevratný devastační zásah,“ vysvětluje Petr Kužvart, právní zástupce odpůrců areálu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Odpůrci lyžařského areálu se odvolali proti územnímu rozhodnutí a dokumenty k výstavbě putují z úřadu na úřad. Spor přípravu projektu zbrzdil natolik, že už Záhoří nepočítá s dotací z evropských fondů. „Implementační období skončilo, teď už čerpat nejde. Dnes už víme, že si na ty fondy nesáhneme,“ potvrdil starosta Špinler. Vesnice si půjčí, potřebovat bude asi 120 milionů korun. „Je tam téměř stoprocentní jistota, že se ty peníze navrátí a že nebude problém se splácením,“ uzavřel Vojtěch Špinler. Sjezdovka by měla měřit 1 650 metrů a lanovka by mohla vozit i běžkaře na hlavní hřebenovou trať.

Záhoří si vůbec nepřipouští, že by jeho plány nevyšly.