Opatovické teplo opět podraží, domácnosti si připlatí 5,5 %

Hradec Králové - Za teplo si od Nového roku připlatí ti, jimž byty a domy vyhřívá elektrárna v Opatovicích nad Labem. Cena poskočí nejvíce velkým odběratelům, jako jsou školy, nemocnice nebo podniky. Důvodem jsou podle elektrárny zvýšené náklady na údržbu. I přes zdražení ale ceny tepla zůstávají nejnižší v republice.

Malým odběratelům na Královéhradecku, Pardubicku a Chrudimsku se cena za teplo zvedne o 5,5 procenta. Rodina v třípokojovém bytě tak ročně zaplatí zhruba 700 korun navíc. Hůře na tom jsou velcí odběratelé, těm elekrárna naúčtuje ceny vyšší o téměř 8,5 procenta. „Bude to nějakých dvanáct tisíc měsíčně navíc,“ počítá ředitel jedné z hradeckých základních škol Roman Polda. Za takovou částku by podle svých slov vybavil alespoň dvě třídy lavicemi a židlemi.

Elektrárna tvrdí, že zdražit musí. „Důvodem růstu ceny tepla jsou zvýšené náklady na údržbu primární horkovodní sítě,“ vysvětlil mluvčí podniku Petr Zadák. S tím nesouhlasí hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK), jenž je zároveň členem dozorčí rady elektrárny. Řediteli elektrárny poslal i dopis. „Když vezmeme v úvahu zisky Elektrárny Opatovice, tak myslím, že tak velké zdražení není opodstatněné. Určitě budeme tlačit na snížení ceny,“ prohlásil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Další stížnost připravuje největší odběratel tepla z elektrárny, hradecký městský podnik Tepelné hospodářství (THHK). „Energetický regulační úřad posoudí, jestli ty náklady jsou opodstatněné,“ řekl ředitel THHK Jiří Seidler. Elektrárna se ale dle slov svého mluvčího případného šetření nebojí.

Elektrárna zásobuje na Hradecku, Pardubicku a Chrudimsku teplem 60 tisíc domácností, stovky firem a úřadů. I přes plánované zdražení ale budou ceny patřit k nejnižším v republice. A lidé budou stále platit asi o 30 procent méně, než kdyby teplo a teplou vodu získávali například z plynových kotlů.