Spojení nemocnic schválili radní Pardubického kraje, problémů se nebojí

Pardubice – Sloučení pěti nemocnic do jedné velké společnosti schválili radní Pardubického kraje. Tvrdí, že tak bude provoz nemocnic levnější. Kritici však poukazují na obdobné případy, které jednotlivým nemocnicím nijak nepomohly. Varují, že fúze je nejenom drahá a v jejich očích zbytečná, ale především nevratná.

Krajská zdravotní, Karlovarská krajská nemocnice, Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje – společnosti zastřešující jednotlivé nemocnice má většina krajů, některé z nich jsou ale spojeny se skandály a podezřelými zakázkami. V Pardubickém kraji před vznikem obdobného holdingu varuje například opozice. „Je to spíše sociální inženýrství bez jistoty, že to přinese efekt,“ uvedl opoziční zastupitel Josef Janeček (ODS).

Radní ale vznik zastřešující společnosti schválili. Výhody vidí například ve společných nákupech, které by měly být levnější, nebo silnější pozici při jednání s pojišťovnami. Věří, že tak zastaví dlouhodobé zadlužování nemocnic. Podle hejtmanského náměstka Romana Línka (KDU-ČSL) mají nemocnice z minulosti kumulovaný dluh 300 milionů korun. Takovou částku kraj do nové společnosti vloží a bude doufat, že už zůstane bez dluhu. „Řídit jeden subjekt je jednodušší. Je to i trend posledních let,“ hájí přitom fúzi člen představenstev nemocnic Pardubického kraje Petr Rudzan.

Podle kritiků by ale ruku v ruce se snižováním nákladů mohlo jít také osekávání menších nemocnic. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) ovšem upozornil, že si nemocnice v současné podobě konkurují – to je také vede do dluhů. „Je logické, že jeden vlastník se na svá zařízení dívá jako na skupinu a tato zařízení spolupracují. To byl v minulosti problém, protože si vzájemně přetahovala pacienty,“ zdůraznil hejtman.

O centralizaci řízení nemocnic se znovu diskutuje i v sousedním Královéhradeckém kraji. Tamní zdravotní holding někteří zastupitelé i po letech kritizují. „Centralizace zdravotnictví do jednoho subjektu za celý kraj považuji za velmi riskantní,“ řekl Vladimír Derner (KDU-VPM) z krajského zastupitelstva.

Zda nemocnice v Pardubickém kraji budou skutečně fúzovat, proberou ještě zastupitelé. Samotná mateřská společnost by měla začít fungovat v červenci příštího roku.

Erik Knajfl o fúzi nemocnic (zdroj: ČT24)