Česká Neapol? Před odpadky v ulicích mají Plzeň ochránit fotopasti

Plzeň – Proslulé neapolské ulice plné odpadků připomínají některá místa v Plzni. Zatímco ale ve městě pod Vesuvem způsobila záplavu odpadky mafie, ve městě nad Mží za to mohou spíše vandalové, kteří jsou líní dojít k popelnici. Některé z ulic v centru tak začínají připomínat sběrné dvory. Město chce odhazování odpadků na ulici zabránit, nakoupilo proto fotopasti a doufá, že s jejich pomocí pachatele odhalí.

Odpadky se válejí v ulicích především v centru Plzně, po každém úklidu se záhy znovu objevují, nepomáhají ani velkokapacitní kontejnery přistavované dvakrát za měsíc. Podle místních představitelů jsou někteří lidé zkrátka líní dojít k popelnicím. „Otevřou vchodové dveře od domu a odpadky vysypou na ulici. My bohužel musíme tyto černé skládky uklízet,“ popsal místostarosta Plzně 3 Radoslav Neubauer.

K uklizení ulic by měly pomoci fotopasti, které město pořídilo. Budou sledovat odlehlejší místa, kam lidé odpadky házejí. Snímky, které pořídí, když zaznamenají pohyb, pošlou automatické fotoaparáty e-mailem policii. Podle policejní mluvčí Hany Šteflové budou fotopasti pomáhat také při odhalování pachatelů drobných krádeží nebo poškozování fasád domů. Měly by ochránit například také plechové haly, které rozkrádají zloději kovů.

V Plzeňském kraji využívají fotopasti také další města a obce. Pro jejich nákup se například nedávno rozhodl Černošín na Tachovsku, velmi dobrou zkušenost s nimi mají v Nýrsku na Klatovsku i jinde.

Lucie Pelanová o plzeňských fotopastích (zdroj: ČT24)