Havárie vody v Praze zkomplikovala dopravu, nejezdilo metro A

Praha – Provoz pražského metra A mezi stanicemi Náměstí Míru a Dejvická byl od 9:00 zhruba do 13:00 hodin přerušen kvůli prasklému potrubí ve stanici Dejvická. Do stanice voda natekla, když dělníci opravovali stropní desky metra a bagr narazil do vodovodního řadu. Pražské vodovody a kanalizace tvrdí, že poškozené potrubí nebylo zaneseno v jejich dokumentaci. Dopravní podnik cestujícím zajistil náhradní autobusy. Proražený vodovodní řad má průměr 350 milimetrů a vybudován byl v roce 1931.

„V souvislosti s budováním nové betonové desky ve stanici Dejvická se propadla zemina a byl uražen hydrant a došlo k průniku vody do vestibulu na Vítězném náměstí,“ uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková. Voda silně prosakovala spárami do vestibulu stanice, kde se zřítila část obložení stropu, a protékala až na nástupiště. Na místo vyjeli hasiči, kteří vodu odčerpávají. „Na místě máme i naše výjezdové vozidlo,“ řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Jakub Pokorný. Za proražený vodovodní řad prý mohou dělníci, kteří opravují desku. „Mají dokumentaci, kterou ale nemají od nás, a podle ní tam vodovodní řad není,“ doplnil Pokorný.

  • Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS): „Bylo nám řečeno, že podle projektové dokumentace, kterou má k dispozici dopravní podnik, vodovodní potrubí, které bylo přerušeno, tam nebylo zaneseno už od 70. let a ani Pražské vodovody a kanalizace údajně neměly ve své dokumentaci toto potrubí zaneseno. Já myslím, že je to neomluvitelné, protože před každou takovou stavbou se mají dělat nějaké sondy.“

Obří gejzír byl vidět až z Vítězného náměstí

Kolem deváté hodiny začal před budovou generálního štábu vyvěrat obří gejzír vody. Voda stříkala vysoko nad stavební oplocení, byla tak vidět i z druhého konce Vítězného náměstí. Následně zaplavila vestibul u výstupu z metra na Vítězném náměstí. Dopravní podnik výstup uzavřel, ale voda dále prosakovala na nástupiště. „Vyteklo hrubým odhadem 400 až 500 kubíků vody,“ uvedl Pokorný.

Bez vody je také část budovy generálního štábu. „Budova má ale několik přípojek, zastavená dodávka vody se tak týká pouze malého množství lidí. Vodovodní řad jsme okamžitě začali opravovat, předpoklad dokončení prací je v 15:00,“ dodal Pokorný. 

Kvůli opravě izolace stanice metra Dejvická auta nemohou po Evropské ulici projet od Gymnasijní ulice na Vítězné náměstí. Rekonstrukce se protahuje, podle původních plánů měla trvat do konce listopadu, bude ale podle dopravního podniku trvat do konce května 2014. „Práce na opravách stropní desky nabírají velké zpoždění a dnešní havárií se ještě dále prodlouží, to naprosto odmítáme,“ sdělil mluvčí městské části Praha 6 Adam Halmoši.