Koryto Rokytky se zvětší, aby ochránilo východ Prahy před povodní

Praha/Nedvězí – V příštím roce chce pražský magistrát začít připravovat řeky Rokytku a Botič na povodně. Letos v létě právě tyto říčky způsobily ve městě větší škody než povodeň na Vltavě a město chce zabránit opakování. Na Rokytce napřesrok proběhnou také stavební úpravy, které by měly zvýšit kapacitu jejího koryta a již před Prahou velkou vodu zpomalit.

Ačkoli v roce 2010 vzkazoval pražský magistrát, že díky nádrži s čerpadly v Libni „na Rokytce povodeň nehrozí“, letos v červnu se právě tato říčka na východě města rozvodnila. Ukázalo se, že v extrémních případech čerpadla nestíhají přívaly vody odvést do Vltavy, a tak město nyní začíná připravovat dodatečná opatření, která by měla hrozbu povodně na Rokytce dále snížit.

Práce neproběhnou přímo v Praze, ale v předměstském Nedvězí. Těsně za hranicemi města zaplatí magistrát úpravu koryta, aby pojalo více vody a dalo tak libeňským čerpadlům více času. Práce budou stát přes 20 milionů korun, veřejnou soutěž na dodavatele vypíše magistrát v lednu.

V rámci opravy bude zrekonstruováno koryto v délce 560 metrů. Proběhnou revitalizační úpravy Rokytky, vegetační úpravy, přeložky kabelů nízkého napětí, nedvězského veřejného a slavnostního osvětlení. Práce se dotknou také mostu mezi ulicemi Hájova a Rokytná.