Zánik hotelu Praha je neodvratný, povolení k demolici platí

Praha – Povolení na zbourání dejvického hotelu Praha je platné. Proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 6 se nikdo neodvolal, demolice tak může začít. Demoliční firma zatím připravuje zbourání přilehlých objektů, například garáží. Demolice samotného hotelu ze 70. let minulého století by měla začít během několika týdnů.

K demolici hotelu postaveného v klidné pražské lokalitě Hanspaulky především pro ubytování vládních či stranických návštěv se rozhodl jeho nový vlastník PPF loni po jeho odkoupení. Předchozí majitelé ho považovali za prodělečný. Po roce sporů teď může bourání hotelu začít. Ve skutečnosti podle mluvčího PPF Radka Stavěla začne v průběhu několika týdnů.

V prosinci již začala příprava na demolici dalších objektů v areálu zrušeného hotelu – garáží, skleníku a vrátnice. Podle Gabriely Kočové z demoliční firmy APB Plzeň by jejich bourání mělo začít do deseti dnů. Všechny demoliční práce včetně odklízení materiálu a terénních úprav potrvají pět měsíců. PPF ubezpečila, že se kvůli demolici příliš nezhorší životní prostředí v okolí. „Pro odstranění budov byla zvolena moderní technologie 'rozstříhání' speciálními stavebními stroji. Tato technologie umožňuje rychlý postup prací, její použití eliminuje hlučnost a prašnost a zcela nahradí dříve používané odstřely,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Na místě hotelu chce společnost, které patří i sousední usedlost Hadovka, postavit školu a obnovit park, na jehož místě hotel stál. Prostranství zřejmě nebude veřejně přístupné.

Rozhodnutí hotel zbourat pobouřilo část odborné i laické veřejnosti. Považují ho za jedinečného reprezentanta československé architektury 70. let a snažili se dosáhnout i jeho prohlášení za kulturní památku. Především umělecká díla, výzdoba a mobiliář v interiérech jsou podle odpůrců bourání neobyčejně uceleným souborem dobového výtvarnictví a designu. Ministerstvo kultury to ale odmítlo. Proti vyhlášení hotelu Praha památkou se stavěla i část odborníků, například architekt Zdeněk Lukeš ho označil pouze za průměrnou architekturu. „Mně osobně je jedno, jestli ten hotel bude zbourán, nebo nebude. Považuji ho za průměrnou stavbu. Víc mi vadí ten urbanismus, protože ta budova je umístěna mezi rodinnými domy na Hanspaulce, je to monstrum mezi drobnou architekturou,“ řekl.

Hotel Praha vznikl pro potřeby komunistické strany a československé vlády. Po revoluci se v něm ubytovala řada známých lidí, například v roce 1995 zde pobýval během natáčení filmu Mission Impossible americký herec Tom Cruise. Hotel Praha měla jako místo pro svá soustředění v oblibě také česká fotbalová reprezentace.

Hotel Praha stojí v klidné části Dejvic, nedaleko Evropské třídy. Otevřen byl v květnu 1981 a až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády, používal se například pro ubytování zahraničních delegací. Architektonická soutěž na návrh hotelu byla vypsána v roce 1971 a zvítězil návrh čtveřice renomovaných architektů Jaroslava Paroubka, Arnošta Navrátila, Radka Černého a Jana Sedláčka. Samotná výstavba začala v roce 1975. Hotel přišel na tehdy astronomických osm set milionů korun.

Vítězný projekt vycházel z vlastností svažité parcely, někdejší Petschkovy zahrady, o rozloze 100 000 metrů čtverečních. Půdorys hotelu navazuje na vrstevnice a pětipatrová budova přirozeně přechází do přilehlé rozlehlé zahrady. Při stavbě se uplatnily nejkvalitnější dostupné domácí technologie a materiály, například lustry navrhl slavný sklářský výtvarník Stanislav Libenský, nábytek pochází mimo jiné od uznávaného interiérového designéra Zbyňka Hřivnáče. Každý kus nábytku byl vyroben podle originálního návrhu.

Zastavěná plocha hotelu Praha je přibližně 9 000 metrů čtverečních, na kterých je kromě konferenčních sálů nebo restaurace 136 neobvykle rozlehlých pokojů včetně téměř čtyřsetmetrového prezidentského apartmá. Pokoje směřují k jihu a nabízejí jedinečný výhled na Pražský hrad.

Veřejnosti se hotel otevřel teprve po roce 1989, když se stal majetkem pražského magistrátu. Ve správě jej měla Praha 6, která jej v roce 2002 (starostou byl Pavel Bém; ODS) prodala za půl miliardy korun společnosti Falkon Capital. Ta se dostala do povědomí veřejnosti, když v roce 2001 od české vlády odkoupila miliardový ruský dluh.