Praha chce propojit vltavské břehy po celé délce města

Praha - Podél vltavských břehů po celé délce hlavního města vzniknou nové oddechové zóny, přibudou nové cesty a jednotlivé úseky včetně náplavek se přebudují tak, aby je bylo možné na obou stranách řeky projít. Tyto rozsáhlé plány obsahuje Koncepce rozvoje, kterou dnes schválili pražští radní. Připravil ji Institut plánování a rozvoje (IPR).

Přesný termín, dokdy budou vltavské břehy a náplavky předělány, město nestanovilo. Realizace jednotlivých záměrů má být postupná, odvine se od majetkových a smluvních vztahů a bude předmětem dohody zúčastněných stran. Stejně tak v tuto chvíli není jasné, na kolik jednotlivé změny vyjdou.

„Chceme, aby obyvatelé Prahy i turisté měli možnost kvalitně trávit volný čas po celé délce řeky. Zároveň je důležité, aby břehy nabízely různorodé možnosti vyžití od klidových a rekreačních zón až po živé oblasti s kulturním programem,“  prohlásil pražský primátor Tomáš Hudeček. 

Hlavní město chce mimo jiné nechat u Vltavy opravit křižovatky tak, aby se podél řeky dalo pohodlně projít nebo projet na kole. Vzniknout mají nové lávky, které překlenou rušné silnice, a nová schodiště. Na jihu i severu města chce Praha řeku a přírodu začlenit do souvislého celku, který by nezahrnoval pouze zoo, jako je tomu nyní, uvedla architektka z IPR Pavla Melková.

Ilustrační foto
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Klíčové bude rovněž zlepšení dostupnosti stanic tramvají, metra a železnice. Má být kupříkladu opraven nástup a možnost pro pěší přejít přes Branický most, známý jako Most inteligence.

Koncepci rozvoje pražských břehů najdete zde.

V plánu je rovněž vznik piknikových zón. Jedna taková má být třeba u ústí Branického potoka. Kromě těchto míst jsou v plánu nové pobytové louky, a to třeba v Holešovicích, Troji či v Braníku. Opravovat se mají rovněž ostrovy, jako například Veslařský ostrov v Podolí, na kterém mají být zrekonstruovány poničené terasy a v severní špičce ostrova bude nová lávka, spojující jej s Podolským nábřežím.

Ilustrační foto
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Změn se dočká i údolí Berounky v Radotíně. Také tady mají být břehy zkultivovány a propojeny s obytnou zástavbou - na mnoha místech je od řeky oddělují průmyslové areály. Odborníci proto navrhují jednat s některými vlastníky o možném zpřístupnění veřejnosti.