Na Chebsku má být další přechod pro auta, místní dopravu nechtějí

Lipová (Chebsko) – Podle dohody Karlovarského kraje s Bavorskem má v turisticky atraktivní lokalitě jihovýchodně od Chebu vzniknout nový hraniční přechod pro auta. Zatímco však Bavoři již dovedli na hranici asfaltovou silnici, z Česka k ní vede pouze blátivá polní cesta se zákazem vjezdu. Kraj od záměru potichu couvá – tranzitní silnici odmítají místní obyvatelé, podle kterých by provoz zničil historické vesnice.

Marek Štětina o hraničním přechodu u Lipové (zdroj: ČT24)

Silnice, která dnes začíná až několik stovek metrů za hraniční čarou, prochází pěti vesnicemi včetně skanzenu Doubrava. Jejich obyvatelé se obávají, že by je poničil provoz, který by podle nich přineslo prodloužení komunikace až na hranice, čím by vznikl přechod Lipová-Neualbenreuth. „Zvýšený provoz, hlučnost, prašnost, všechno co souvisí s komunikací, která je vlastně tranzitní,“ uvedl starosta Lipové Petr Klír. Podle odhadů by po silnici projelo asi 1 500 aut denně – průměrně tedy asi jedno za minutu.

Karlovarský kraj se ale ke vzniku přeshraniční silnice smluvně zavázal. Hledá proto cestu, jak se zavděčit všem. „Smlouva nadále trvá, nicméně projekt je pozastaven, protože místní občané ani zastupitelstvo obce Lipová nesouhlasilo s výstavbou,“ shrnula mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Z německého Neualbenreuthu, kde o silnici stojí, protože by do obce mohla přivést nové turisty, přišel návrh řešení. „Starostům na české straně rozumím, že se bojí většího provozu, ale můžeme hledat jinou trasu,“ uvedl neualbenreuthský starosta Albert Köstler. Karlovarský kraj zatím silnici nemá v zásadách územního rozvoje, varianta s přetrasováním tak není vyloučená. Zatím ale řidiči na Chebsku musí využívat je čtyři dosavadní přechody do Bavorska, z nich nejbližší k Neualbenreuthu je Svatý Kříž-Waldsassen vzdálený po silnici od dosud neotevřeného lipovského zhruba patnáct kilometrů.

image_547842
Zdroj: ČT24