Sestřelený americký bombardér se vrací do Nepomuku, tentokrát nastálo

Nepomuk (jižní Plzeňsko) - Právě 70 let je to ode dne, kdy byl v lesích nedaleko obce Prádlo u Nepomuku sestřelen americký bombardér B-24 Liberator. Jeho trosky sbírali nadšenci posledních 23 let, teď je vystavuje nepomucké muzeum. Rozsahem a rozmanitostí je sbírka unikátní. Nová expozice bude slavnostně otevřena jako vyvrcholení pietního aktu k výročí události.

Americký bombardér se zřítil na vrch Dubeč, místo tragédie ještě dnes připomíná hluboký kráter. Až ze čtyřmetrové hloubky zde byly vyzdviženy motory, prostřelené vrtule, nábojnice či kulomety, vše v nezvykle dobrém stavu. Kromě trosek zříceného letadla se podařilo najít i některé osobní věci posádky, jako třeba vojenské známky.

Všechny posbírané předměty se teď stanou součástí muzejní expozice. „Určitě by se tady dalo ještě něco najít, ale asi už jen ve větší hloubce. To, co bylo v mělčích vrstvách, už je v muzeu v Nepomuku,“ říká starosta města Václav Kovář (ČSSD).

Liberator byl sestřelen 22. února 1944 kolem jedné hodiny odpolední. Po neúspěšném náletu na Regensburg měl shodit bomby na Plzeň. Zastavily ho německé messerschmitty. V jeho troskách zahynulo deset z jedenácti členů posádky. „Letadlo bylo velmi zle zasaženo protileteckou střelou zespodu do křídla skrz motor,“ popsal kdysi jediný přeživší, seržant Raymond A. Noury.

Seržant Raymond Noury při návštěvě Nepomuku v roce 2004
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Ten navštívil Nepomuk už před deseti lety při příležitosti 60. výročí sestřelení Liberatoru, kdy se trosky letadla ve městě také vystavovaly, i když jen dočasně. Americký veterán tehdy v Nepomuku i v sousedním Prádle dostal čestné občanství. Zúčastnit se měl i letošních slavností, bohužel loni těsně před Vánoci zemřel, bylo mu 90 let.

Oslavy výročí začnou v 9 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého mší za oběti sestřeleného letounu a za nedávno zesnulého seržanta Nouryho. Následovat bude pietní akt před radnicí na náměstí A. Němejce, poté starosta města a jeho hosté položí věnce k památníku v místě dopadu bombardéru. Nová výstava B-24 Liberator, jež se stane součástí stálé expozice nepomuckého muzea, bude pro veřejnost slavnostně otevřena v 16 hodin.

Výstava letounu sestřeleného za 2. světové války v Nepomuku (zdroj: ČT24)