Brabec chce dát obcím více peněz z těžby, slib neprolomit limity ale nedal

Horní Jiřetín – Podle ministra životního prostředí by stát měl dostávat za vytěžené uhlí víc peněz. Řekl to poté, co se setkal se zástupci Mostecka. To, že vláda limity neprolomí, starostům neslíbil. Je proti bourání domů, ale limity by se mohly prolomit tam, kde žádné obce nejsou, jako třeba kolem Bíliny. Ministr Brabec ovšem nevyloučil ani možnost úplného zrušení limitů těžby.

Ministr Brabec si myslí, že by stát měl dostávat za vytěžené uhlí víc peněz než doposud – v současné době je to 1,5 procenta jeho hodnoty. Tyto peníze by pak mohli dostat obce, které těžbou trpí. „Můj cíl je zvýšit tuto úhradu a dostat ji do obcí. Obyvatelé obcí jsou biti. I když jsou zaměstnáni, poškozuje to životní prostředí. Obce by z toho měly více profitovat, jak kraj, tak obce by z těžby měly dostávat daleko víc peněz,“ uvedl Brabec.

Limity jsou v podstatě hranice, za kterými se nesmí těžit. Jenomže v současné době uhlí v dolech už dochází a hrozí jejich postupné zavírání. O práci by mohli přijít tisíce horníků. „Ano, my si umíme představit i prolomení limitů, ale za předpokladu, že ten stát dojde k tomu zásadnímu rozhodnutí, že bez toho to nepůjde a například by se třikrát zdražila cena tepla a pak si myslím, že se o tom musíme bavit,“ podotkl ministr.

Většina peněz jde soukromým firmám, stěžují si lidé

Více peněz dlouhodobě požadují starostové dotčených obcí, mimo jiné Horního Jiřetína a Litvínova. „Je to výsměch lidem tohoto kraje. Procento z vytěženého nerostu se musí výrazně zvýšit. Ne, aby většina peněz šla do zisků soukromých firem a jen drobky obyvatelům tohoto kraje,“ dodal starosta Litvínova Milan Šťovíček (STAN).

Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) tzv. malé prolomení limitů nic neřeší. „To samozřejmě neřeší situaci lomu ČSA. Bílina může v současné době těžit bez jakéhokoli omezení, ale na lomu ČSA už jsme opravdu na hranici. Pokud nedojde k nějakému zásadnímu rozhodnutí, ať je to těžit, nebo netěžit, ti lidé tam žijí v nejistotě. Nespojoval bych ty dvě věci dohromady,“ podotkl.

Těžaři bojují o prolomení limitů, za jejich hranicemi totiž zásoby ještě jsou, proti tomu dlouhodobě protestují obyvatelé. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991. Zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova. Pokud by přeci jen byly prolomeny, neznamená to automatický zánik obcí, těžaři by se s majiteli domů museli nejprve dohodnout.

Prolomení těžebních limitů není pro Brabce tabu (zdroj: ČT24)