Dům Stallburg v novém: První krok k obrodě Kyselky

Kyselka (Karlovarsko) – Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) dokončila opravu domu Stallburg v lázeňské zóně v Kyselce. Je prvním úspěšně rekonstruovaným objektem v kdysi proslulých lázních, které však po desetiletí chátraly. KMV slibuje, že bude v opravách lázeňských objektů, které jim patří, pokračovat. Většina starých lázní dnes ale patří obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, která loni zahájila u nejvíce ohrožených staveb záchranné práce a shání peníze na opravy. Předseda správní rady Vladimír Lažanský ovšem nedávno odhadl, že vše bude hotovo za deset až patnáct let.

Na otevření opraveného domu Stallburg přijeli pravnuk zakladatele lázní Rudolf Mattoni nebo exprezident Václav Klaus. Zatímco Klaus upozornil, že by další obnovené lázeňské domy mohly mít problémy s využitím, Mattoni byl nadšen. Kyselku navštívil v létě 2012 a byl z tehdejšího stavu všech budov zděšen. „Nemůžu uvěřit tomu, co se tu za rok a půl udělalo. Stáli jsme tu v troskách,“ srovnal současný stav Stallburgu s tím, jak vypadal při Mattoniho minulé návštěvě.

KMV za rekonstrukci zaplatily 31,5 milionu korun, podle generálního ředitele společnosti Alessandra Pasqualeho je její ekonomická návratnost nereálná. Opravený dům nabídnou KMV jako bytový – právě tak sloužila stavba od vídeňského architekta Karla Haybäcka i původně. „Byty budou pronajímány našim zaměstnancům nebo lidem z Kyselky,“ nastínil Pasquale.

Rudolf Mattoni, Alessandro Pasquale a Václav Klaus při otevření domu Stallburg
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Z Löschnerova pavilonu bude již na podzim muzeum

Brzký návrat ke staré slávě čeká v Kyselce ještě Löschnerův pavilon. KMV již zahájily jeho rekonstrukci, podle Pasqualeho by mohla být hotova do podzimu, uvnitř potom bude muzeum. Minerálním vodám patří v Kyselce také hotel Praha a administrativní budovy.

Další historické budovy v lázních Kyselka patří obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, na kterou je převedli předchozí vlastníci. Úkolem společnosti je zdevastované objekty obnovit – ale předtím na to musí sehnat peníze. Zatím se podařilo objekty, které obecně prospěšné společnosti patří, zabezpečit, u nejcennější Mattoniho vily již stojí lešení. „Jsou zajištěny všechny historické souvislosti dřevěných konstrukcí, provedlo se statické zajištění původních obvodových zdí,“ popsal ředitel o. p. s. Lázně Kyselka Miroslav Perout. Společnost letos podle něj dostane téměř tři miliony na pokračování záchrany Mattoniho vily a Ottova pramene a ještě se podařilo získat peníze na vilu Vilemínu. Další prostředky má společnost z dotačního programu na záchranu památek z karlovarského magistrátu a dostane i půl milionu od kraje. Současně budou lázně Kyselka hledat další sponzory.

Löschnerův pavilon
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Lázně Kyselka založili místní vládci Neubergové v první polovině 19. století, za jejich vzestupem ve druhé půli století stál Jindřich Mattoni. Staly se jedním z nejvyhledávanějších lázeňských míst v českých zemích, až do druhé světové války představovaly vážnou konkurenci i pro nedaleké Karlovy Vary. Po válce ale sláva vyhlášených lázní rychle povadla. Nejprve posloužily jako útočiště uprchlíkům z Řecka sužovaného občanskou válkou, později byla v lázních dětská ozdravovna. Již v té době začaly budovy chátrat, situace se ještě zhoršila v 90. letech, kdy se léčebna zrušila a stát budovy rozprodal. V posledních letech kritizovali stav starých lázní aktivisté, až loni se ale podařilo vyřešit vlastnické nejasnosti a začaly první kroky k obnově zašlé slávy.

Rudolf Mattoni se vrátil do Kyselky, otevřel opravený Stallburg (zdroj: ČT24)