Diamo chce otevřít uranový důl u Brzkova, má Sobotkovu podporu

Brzkov (Jihlavsko) – Státní podnik Diamo chce nejpozději za sedm let otevřít nový uranový důl u Brzkova na Jihlavsku. Ložisko se třemi až čtyřmi tisíci tun uranu by mělo nahradit důl Rožná, kde těžba končí. Záměr otevřít nové těžební ložisko na Vysočině podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), především kvůli udržení zaměstnanosti po uzavření stávajícího dolu. Upozornil však, že existují i jiné alternativy, kde zaměstnat horníky z končícího dolu. Obce v okolí dosud další těžbu odmítaly. O aktuálních plánech Diama však starostové nemají informace.

Důl Rožná je jediný fungující uranový důl ve střední Evropě, ale těžba v něm ustane během čtyř až pěti let. Státní těžební společnost Diamo ale chce těžit uran i nadále, a to u Brzkova. Pro záměr bude rozhodující stanovisko vlády, která možnou těžbu u Brzkova projedná v létě.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho při návštěvě dolu Rožná podpořil. „Pokud se neobjeví nějaké zásadní negativní argumenty, pak se domnívám, že by vláda měla podpořit zachování zaměstnanosti v regionu a možnost pokračování těžby,“ uvedl premiér. Zdůraznil však, že je potřeba najít technologie, které co nejméně zatíží přírodu.

Vznik nového dolu dosud odmítaly obce v okolí. Místní obyvatelé zhruba před pěti lety odmítli australskou těžební společnost, která měla o uran u Brzkova zájem. Nepomohl ani příslib finančních příspěvků pro obce. O záměrech Diama zatím starostové nic nevědí. „Ale určitě se obyvatelé k tomu staví záporně,“ podotkl brzkovský místostarosta Aleš Bořil. Bojí se prý, že utrpí příroda.

Právě obce a kraj se ale k plánu budou vyjadřovat. Plán na nový důl se nelíbí ani ekologickým sdružením. Když těžbu uranu projednávala vláda naposled, uvedli aktivisté, že uranu v lokalitě není mnoho. „Na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice je dle ministerstva celkem 3 100 tun uranu, což by zajistilo pouhých pět let provozu jaderných elektráren Temelín a Dukovany,“ uvedlo sdružení Calla.

Pokud bude Diamo moci začít nový uranový důl stavět, budou přípravné práce trvat šest až sedm let, těžba potom potrvá asi 16 let. Premiér Sobotka považuje nový důl za podstatný pro zaměstnanost v regionu. „Já vidím těžbu v Brzkově jako reálnou alternativu vytvoření pracovních míst,“ poznamenal. 

V novém dole by mohly pracovat stovky horníků, kteří po ukončení těžby v Rožné nebudou mít co na práci. Podle Sobotky ale existují také jiné možnosti, kde část z nich zaměstnat – například zaplnění průmyslové zóny v Bystřici. Těžební závod Geam, který spadá pod Diamo, teď zaměstnává 950 lidí, z nich asi 800 na dole a v sousední chemické úpravně uranových rud. Úpravna by v Rožné měla fungovat i nadále, těžaři do ní chtějí uranovou rudu z Brzkova přepravovat vlakem.

Důl Rožná, kde se těžba chýlí ke konci, uzavře svoji historii více než po 60 letech, v provozu je od roku 1957. Ročně těží kolem 200 tun uranu, což je méně než v minulosti – před rokem 1989 se těžilo přes 400 tun každý rok, poté kolem 300 tun, uvedlo Diamo.